Sastanak liječnika obiteljske medicine uključenih u implementaciju projekta LOVE YOUR HEART

U srijedu, 16. rujna 2015. održan je sastanak liječnika obiteljske medicine uključenih u implementaciju projekta LOVE YOUR HEART u organizaciji Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije i Društva nastavnika opće/obiteljske medicine čiji profesori vrše superviziju rada na projektu, a zaduženi su i za završnu stručnu evaluaciju.

Nakon uvodnog predavanja Prof.dr.sc. Milice Katić pod naslovom Širi značaj projekta LOVE YOUR HEART,  predstavljeni su rezultati dosadašnjeg rada liječnika obiteljske medicine od strane koordinatorica projekta među liječnicima obiteljske medicine, dr. Morene Butković i dr. Karmele Bonassin. Naglašeno je kako je do sada u sklopu projekta pregledano 2086 potencijalno rizičnih pacijenata od strane liječnika obiteljske medicine diljem Istre, a među njima je registrirano 319 građana sa povišenim krvnim pritiskom, 98 sa šećernom bolešću i 184 sa povišenim masnoćama.

Glavna menadžerica projekta, Dr. Roberta Katačić je zajedno sa voditeljem Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti pri Istarskim domovima zdravlja, dipl. fizioterapeutom Sanelom Hrvatin i magistricom nutricionizma Vedranom Fontana prezentirala rad sedam različitih vrsta preventivnih radionica organiziranih u sklopu projekta.

Glavna koordinatorica projekta u Općoj bolnici Pula, dr. Branka Morić-Pauletić iznijela je podatke o radu u dijagnostičkom dijelu Centra za prevenciju gdje je od lipnja 2014. do danas u Ambulanti LOVE YOUR HEART pruženo 2081 dijagnostičkih usluga rizičnim građanima (kardiološki pregledi, UZV srca, Holter EKG, Holter tlaka,ergometrija).

Prezentacije

Podjela certifikata do-educiranim liječnicima i patronažnim sestrama

Tijekom jeseni/zime 2014. godine u sklopu projekta LOVE YOUR HEART izvršena je dodatna edukacija brojnih zdravstvenih djelatnika Istarske županije u prevenciji kardiovaskularnih bolesti: 58 liječnika obiteljske medicine iz cijele županije (50% istarskih obiteljskih liječnika) i svih patronažnih sestara (43) iz Istarskih domova zdravlja. Edukacija je organizirana preko Društva nastavnika opće/obiteljske medicine čiji profesori vrše daljnju superviziju rada na projektu, a zaduženi su i za završnu stručnu evaluaciju.
Početkom veljače je upriličena dodjela certifikata liječnicima i patronažnim sestrama, uz prezentaciju radionica koje se održavaju u sklopu rada Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Istarskim domovima zdravlja.

Prezentacije


Galerija fotografija

Motovun 2014 - PREVENCIJA KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

21. MOTOVUNSKA LJETNA ŠKOLA UNAPREĐENJA ZDRAVLJA

U Motovunu je 10. lipnja 2014. godine održan međunarodni i međuregionalni skup na temu prevencije kardiovaskularnih bolesti.  Susret je održan u sklopu 21. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja u glavnoj organizaciji Istarske županije - Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb preko projekta  LOVE YOUR HEART.
Skup su otvorili pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić i predstavnik Scuole centrale formazione Giovanni Zonin, te dr. Ana Malenica kao predstavnica Ministarstva zdravlja, dr. Ranko Stevanović - predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dr. Ankica Šajbić Šukunda - predstavnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Preko 50 stručnjaka iz Hrvatske i Italije sudjelovalo je na skupu. U jutarnjem je dijelu kroz 11 prezentacija prikazana slika morbiditeta i mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj i Italiji, njihovi uzroci i posljedice, kao i dosadašnje aktivnosti i rezultati projekta LOVE YOUR HEART. U popodnevnom dijelu programa prikazani su modeli dobre prakse prevencije  kardiovaskularnih bolesti u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj županiji, Zadarskoj županiji, Istarskoj županiji i Gradu Poreču.


Prezentacije s predavanja

ODVIKAVANJE OD PUŠENJA - radionica u sklopu Projekta

U sklopu projekta Jadranska mreža prevencije kardiovaskularnih bolesti "LOVE YOUR HEART", čije je glavni nositelj Istarska županija, u petak, 14. ožujka, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, u Puli, održana je radionica na temu odvikavanja od pušenja za tridesetak istarskih zdravstvenih djelatnika. Radionici su prisustvovali i partneri iz Italije koji su, tom prilikom, predstavili svoj model prevencije kardiovaskularnih bolesti i preventivnih aktivnosti kroz promociju zdravih životnih navika. Sama prevencija je veoma opsežna, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić, a jedna od komponenti odnosi se, upravo, na borbu protiv pušenja. Na samome početku, autorica i menadžerica projekta dr. Roberta Katačić je predstavila projekt "LOVE YOU HEART", financiranog iz Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic EU. Putem partnera i suradnika uključuje različita područja Jadranske regije u Hrvatskoj, Italiji i Albaniji. Projekt traje 3 godine, a sredstva namijenjena za aktivnosti u Istarskoj županiji iznose 738.290,00 eura. Na osnovi prikazanih podataka o pogubnosti pušenja i raširenosti tog rizičnog čimbenika u Istri, zaključeno je da se, u sklopu aktivnosti projekta, osnuje multidisciplinarni tim koji će se uz daljnju međunarodnu suradnju i dodatnu edukaciju osposobiti za vođenje programa odvikavanja od pušenja na više lokacija diljem Istre.