Rak debelog i završnog crijeva - kolorektalni karcinom (KRK)

U ukupnom stanovništvu Istarske županije vodeće je sijelo raka s visokim mortalitetom iako je njegov nastanak moguće spriječiti kroz duže vremensko razdoblje (10-15 g.) i to programom probira kojim otkrivamo i odstranjujemo polipe (predzloćudne promjene iz kojih većinom nastaje rak). Probirom je također moguće rano otkriti rak te ga time uspješnije liječiti uz bolju kvalitetu života i veće preživljavanje.
 
Rak debelog i završnog crijeva (kolorektalni karcinom, KRK) se većinom razvija iz predzloćudnih promjena na stjenci crijeva - polipa.
Programom probira (testiranje stolice na nevidljivo krvarenje i kolonoskopija):
1. Sprječavamo razvoj KRK-a - otkrivamo polipe i pravovremeno ih odstranjujemo,
2. Rano otkrivamo i uspješnije liječimo - osoba može ima KRK više godina, prije nego se pojave smetnje, pa rak možemo otkriti rano čak i kod ljudi, koji još nemaju simptoma
 
 
Otklanjanje polipa = sprečavanje razvoja raka
 
Rano otkrivanje raka = veće preživljavanje
 
 
Kao osnovni razlog za kontinuirano visok mortalitet u RH navodi se da je u trenutku dijagnosticiranja  manje od 10% svih karcinoma debelog crijeva lokalizirano samo na stjenku crijeva. Preživljavanje ovisi o proširenosti tumora.
 
Problem: Iako dobiju osobni poziv za sudjelovanje, 81% pozvanih osoba u dobi 50-74 g. u Istarskoj županiji ne odazove se na preventivni pregled za rano otkrivanje KRK-a, što ima za posljedicu kasno otkrivanje raka te manji uspjeh u liječenju, lošiju kvalitetu života i veću smrtnost od KRK-a.

RAK DEBELOG I ZAVRŠNOG CRIJEVA

Više u Planu za zdravlje