Vježba masovne nesreće "Firefox 2016"

Vježba masovne nesreće "Firefox 2016"

U zračnoj luci Pula, dana 03. lipnja 2016. godine, s početkom u 18:38 sati, održana je emergency vježba zračne luke Pula za slučaj izvanrednog događaja nesreće zrakoplova pod nazivom "Firefox 2016". Vježbom je simulirana nesreća zrakoplova izvan aerodromske ograde, a ista je organizirana u suradnji s Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije i Crvenim križem Istarske županije, te Općom Bolnicom Pula, Istarskim domovima zdravlja, DUZS, Postajom aerodromske policije Pula, Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe Pula.
U vježbi je sudjelovalo više od 150 ljudi s ciljem provjere i otkrivanja eventualnih nedostataka u komunikaciji i postupanju svih sudionika vježbe, te koordinacije istih kroz simuliranje što je moguće realnijeg događaja. Detalji vježbe svima su bili nepoznati, tako da je vježba bila taktička, a ne pokazna, čime je ostvarena  realna slika naših mogućnosti.
Vježba je pokazala spremnost brzog odgovora žurnih službi na veliki broj unesrećenih. Ukupno 10 timova T1 Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije uz pomoć dva tima sanitetskog prijevoza Istarskih domova zdravlja, zbrinuo je 76 ozlijeđenih za dva sata i dvadeset minuta, s tim da su za pedeset minuta bili zbrinuti svi "crveni i zeleni" iz primarne trijaže. Ukupno su 44 osobe zbrinute i prevezene u OB Pula na daljnji tretman, a ostali lakše ozlijeđeni su zbrinuti od strane pripadnika Crvenog križa u prihvatnom centru, koji je za tu priliku organiziran.
Vježba je pokazala dobru suradnju svih službi i adekvatno zbrinjavanje ozlijeđenih. Svima korisno iskustvo uz  zaključak  da zajedničkom suradnjom svih službi možemo pružati kvalitetnu pomoć u ovakvim situacijama.
Konstantnim održavanjem sličnih vježbi koje uključuju i cjelokupnu lokalnu zajednicu te sustav zaštite i spašavanja može se unaprijediti spremnost svih dionika za realnu situaciju.
Tijekom vježbe uspješno je testiran MedLink (sustav videokonferencije i telemedicine; jedan od projekata  Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije).
Pri katastrofama, masovnim nezgodama uzrokovanih prometom ili prirodnim nepogodama brzi i koordinirani odgovor može spasiti živote. Učinkovito upravljanje katastrofalnim situacijama zahtijeva opsežno planiranje i obuku, stručnu trijažu i procjenu u realnom vremenu te kvalitetnu komunikaciju između prvih spasioca na terenu, kriznih stožera, područnih bolnica i trauma centara. Video suradnja u stvarnom vremenu ima važnu ulogu u cijelom procesu odgovora na katastrofe.

Galerija fotografija