Održana konferencija "Ciljana podrška roditeljstvu"

Održana konferencija "Ciljana podrška roditeljstvu"

Dana 18. veljače 2016. od 9 do 16,30 sati održana je u Pazinu konferencija na temu: "Ciljana podrška roditeljstvu: savjetovanje i programi za roditelje". Konferenciju je organizirao  CZSS Pazin - Podružnica Obiteljski centar Pula-Pola, uz pokroviteljstvo Grada Pazina. Financijski je podržana od strane  Istarske županije, kao jedna od aktivnosti planiranih u županijskom Planu za zdravlje i socijalno blagostanje, u sklopu prioriteta "Podrška obitelji".
Konferencijusu moderirale dr.sc. Marlena Plavšić i Danijela Ustić. U otvaranju konferencije sudjelovali su: gradonačelnik Grada Pazina g. Renato Krulčić, zamjenica župana gđa Viviana Benussi, te predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih - gđa Sabina Morosini Turčinović.
Slična konferencija (prva u IŽ) na temu podrške obitelji bila je održana krajem 2013. godine, a tematski je bila usmjerena na programe podrške roditeljstvu općenito (univerzalna razina). Ova je konferencija svojevrsni nastavak konferencije "Perspektive programa podrške roditeljstvu u Istarskoj županiji", te je njezin sadržaj fokusiran na ciljanu podršku roditeljstvu, što znači da su prezentirani različiti programi i aktivnosti s roditeljima koji iz različitih razloga podižu i odgajaju svoju djecu u otežanim i rizičnim okolnostima.
U tom smislu su u uvodnim izlaganjima predstavljene teme o ciljanoj podršci roditeljstvu općenito, o obiteljskoj medijaciji kao stručnoj podršci u obiteljskim sporovima, te o podršci  jednoroditeljskim obiteljima unutar lokalne zajednice na primjeru Grada Poreča (uvodna izlaganja: dr. sc. Ninoslava Pećnik, Branka Peurača, Nataša Basanić Čuš, Tihana Mikulčić).
Slijedila su izlaganja vezana za stručna iskustva iz centara za socijalnu skrb, odnosno obiteljskih centara. Prikazan je rad Obiteljskog centra Pula vezano za  savjetovanje i programe ciljane podrške  jednoroditeljskim obiteljima i potencijalnim posvojiteljima.  Predstavljen je skup mjera za zaštitu dobrobiti i interesa djeteta u nadležnosti centara za socijalnu skrb, kao i stručni rad s roditeljima tijekom postupka razvoda braka. Sudionici su se također upoznali s iskustvima u provedbi obiteljske medijacije u Obiteljskom centru u Rijeci. Izlagale su: Ines Puhar, Ivanka Jop, Milena Poturiček, Gordana Stolfa.
Slijedeći tematski blok odnosio se na različita iskustva u radu s roditeljima djece s teškoćama, u savjetovanju roditelja koji žive odvojeno od svoje djece, u radu s roditeljima unutar predškolskih ustanova, u radu s obiteljima s problemom ovisnosti i obiteljskog nasilja, te u podršci roditeljima romske nacionalnosti. Dinamična i zanimljiva izlaganja pripremili su: Nevija Srdoč, Vesna Rusjan, Marinela Pincan-Šimić, Vesna Banković, Suzana Đurić, Ljiljana Pekica, Davor Apostolovski, Mladen Kosanović, Helena Mitrović. Rad je nastavljen u dvije tematske grupe koje su moderirale Ines Puhar (Tema: Savjetovanje) i Jasna Sloković (Tema: Programi s roditeljima).
Na konferenciji je sudjelovalo ukupno 145 sudionika (od kojih s izlaganjima ukupno 21), iz različitih sektora (socijalna skrb, policija, zdravstvo, predškolski odgoj, obrazovanje, udruge, JLS...) Zaključeno je da je u odnosu na ranije, poboljšana ponuda programa ciljane podrške roditeljstvu. Nadalje, s ciljem daljnjeg povezivanja, suradnje i prevladavanja teškoća u provedbi navedenih programa, kao i osiguranja održivosti savjetovališta, zaključeno je da će se za dvije godine ponovno organizirati konferencija na temu podrške roditeljstvu.

Galerija fotografija