Punoljetnost Suncokretovog projekta Lakše kroz školu

Punoljetnost Suncokretovog projekta Lakše kroz školu


2015. Suncokretov je projekt Lakše kroz školu opunoljetio svoje postojanje. Nije isprva bio jednak ovome što je danas. Počeo je kao pomoć u učenju s jednom voditeljicom u prostoru nekadašnjeg izbjegličkog centra Kamenjak u Puli. S preseljenjem u prostore Društvenog centra Karlo Rojc koncem devedesetih godina, aktivnost se nudi i lokalnoj djeci i mladima koji se vrlo brzo uključuju. Bez posebnog oglašavanja  dolaze djeca iz okolnih škola, a zatim se riječ prenosila među djecom, njihovim roditeljima, školskim osobljem, pa se priključuju i oni iz onih udaljenijih škola Pule, ali i okolice.
Više od petsto djece i mladih u proteklih je 18 godina došlo po podršku u svojem obrazovanju, bilo kroz pojašnjenje školskog gradiva, povezivanje s praksom, ili kroz stjecanje načina kako se uči. Broj voditeljica i voditeljica se povećava, priključuju se volonterke i volonteri, a projektu se pridružuju i studentice i studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji tako stječu iskustva vezana za praksu nastavničkog rada.
U 2015. godini šezdesetak djece i mladih pulskih osnovnih i srednjih škola lakše je prolazilo svojim formalnim obrazovanjem zahvaljujući Suncokretovoj individualiziranoj podršci i poticajnoj grupnoj atmosferi. Financijski su to omogućili Grad Pula i Istarska županija.
Marlena Plavšić