Obilježavanje Svjetskog dana hrane

Obilježavanje Svjetskog dana hrane

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i Dječji vrtić Radost iz Poreča uz potporu Grada Poreča povodom Svjetskog dana hrane 15. listopada 2015. godine, u prostorijama Istarske sabornice, Matka Laginje 6, u Poreču, s početkom u 9.00 sati, organizirali su tradicionalni 6. susret sa djelatnicima predškolskih ustanova na području naše županije.
Susret su pozdravili ravnateljica DV Radost iz Poreča, gospođa Divna Radola, zamjenica gradonačelnika Grada Poreča, gospođa Nadia Štifanić Dobrilović, ispred Istarske županije, savjetnica u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, Roberta Katačić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Aleksandar Stojanović.
Kao i do sada, i ovaj put smo obuhvatili teme prema željama i zahtjevima predstavnika vrtića.
Središnja tema skupa bilo je predavanje uvaženog profesora Gorana Palčevskog, predstojnika klinike za pedijatriju KBC - a Rijeka, o celijakiji i intolerancijama na hranu.  Također su djelatnici vrtića i svi prisutni mogli čuti o hitnim stanjima kod predškolske djece sa aspekta liječnika Zavoda za hitnu medicinu, doktorice Gordane Antić. A bila su prezentirana i dva predavanja vezana za aktivnosti vrtića u zaštiti zdravlja predškolaca: predavanje zdravstvene voditeljice iz labinskog vrtića, Nadije Žufić - Rudan, na temu "Mozak i pet osjeta" sa zanimljivim osvrtom kako djeci približiti i objasniti što su to osjetila i kako moraju čuvati svoje osjetne organe. Druga tema koju nam je zanimljivo ispričala ravnateljica Divna Radola bila je o aktivnostima koje se provode u zaštiti i promociji zdravlja kod predškolaca od tjelovježbe do pravilne prehrane i drugih zdravih navika.
Posebno ističemo goste, predsjednice Udruge oboljelih od celijakije Primorsko - goranske županije i Udruge za skrb oboljelih od celijakije Istarske županije koje su nam se pridružile sa svojim suradnicama. Gospođa Marina Milinović iz Rijeke zanimljivo je predstavila svoju slikovnicu "Bez glutena, molim" kao edukativni materijal upravo za vrtićku populaciju te svoju drugu knjigu kao svojevrsni nastavak, "Lana tinejdžerica". Gospođa Đitka Bartolović je navela iskustva u radu sa oboljelima od celijakije u Istarskoj županiji.
Moramo naglasiti da su nam domjenak uljepšali učenici Turističko - ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča koji su zajedno sa svojim profesorima kuharstva pripremili bezglutenski meni.
Nadamo se da ovakvi susreti koji oslikavaju javnozdravstvene aktivnosti u našim vrtićima doprinose poboljšanju rada i unapređenju suradnje svih nas koji radimo na promociji pravilne prehrane i zdravog načina života u našim predškolskim ustanovama.
Zavod za javno zdravstvo Istarske županije