Radionice u Motovunu - Plastično je fantastično!

Radionice u Motovunu - Plastično je fantastično!


Da plastično može uistinu biti fantastično u Motovunu su pred sam kraj prosinca pokazale radne terapeutkinje iz istarskih domova za stare, nemoćne i mentalno oboljele osobe u aktivnostima udruge Suncokret - Pula.
Dizajnerica Milica Kesić Kiš provela ih je kroz postupak recikliranja i redizajniranja plastičnih predmeta koji su nekoć bili u uporabi (vrećice i boce) u nove plastične predmete novog identiteta (ukrase, nakit). Uz pomoć plamena svijeće predmeti su se transformirali u svoja alter ega i posvjedočili da je ovu tehniku jednostavno primijeniti, a materijala za transformiranje ima na pretek. Da je bolje prerađivati nego zagađivati, zorno su demonstrirale radne terapeutkinje i volonterke iz domova za starije i nemoćne iz Poreča i Buzeta, iz domova Alfredo Stiglich (Pula), Vila Maria (Pula) i Atilio Gamboc (Umag) te obiteljskog doma Katarina iz Pule.
Na to da plastično može biti itekako fantastično i kad je riječ o mozgu čovjeka podsjetila je psihologinja Marlena Plavšić. Neuroplastičnost jedno je od značajnih i izuzetno vrijednih obilježja živčanog sustava da se može mijenjati kroz cijeli život, bilo stvaranjem novih živčanih stanica, bilo stvaranjem veza među stanicama. Da bi do takvog bogaćenja došlo, potrebni su mnogi poticaji. A posljedice su vidljive u održanju kognitivnih funkcija, njihovom poboljšanju ili samo u sprječavanju njihova propadanja. Na taj se način procesi tijekom starenja, koji sa sobom nose pad u mnogim kognitivnim funkcijama, mogu modificirati i pridonijeti zdravijem, uspješnijem i kvalitetnijem životu u starijoj dobi. Zato su sudionice kroz nekoliko aktivnosti poticale svoje neurone na živahnost, sve s ciljem da nove ideje prenesu i u rad sa svojim korisnicama i korisnicima u domovima.
Provedbu radionica financijski je poduprla Istarska županija, a više informacija o radu udruge Suncokret - Pula dostupno je na http://www.suncokret.hr/ 

Napisala: Marlena Plavšić

Galerija fotografija