U korak s vremenom i potrebama : Suvremeni razvoj vaninstitucionalne skrbi

U korak s vremenom i potrebama : Suvremeni razvoj vaninstitucionalne skrbi

Projekt  " U korak s vremenom i potrebama : Suvremeni razvoj vaninstitucionalne skrbi" dio je projekta  " Mobilni tim za skrb o starijim i nemoćnim osobama DODIR NADE"  kojeg  na području Labinštine , od 2012.godine, kontinuirano provodi  Udruga Dodir nade  i koji je u 2014.godini sufinanciran iz Proračuna Istarske županije, Grada Labina i Općine Kršan.
S ciljem unaprjeđenja kvalitete života starijih i nemoćnih osoba te osoba s invaliditetom u svojoj lokalnoj zajednici, kao i njihovih obitelji, udruga je odlučila unaprijediti kvalitetu i kvantitetu pružanja vaninstitucionalne skrbi za ove skupine korisnika u lokalnoj zajednici.
Aktivnosti  projekta  podijeljene  su u tri faze :
1.faza - izrada on-line komunikacijske platforme( web stranice) za promicanje vaninstitucionalne skrbi i njege  za starije i nemoćne osobe i osoba s invaliditetom, odnosno uspostaviti informacijski sustav za lakše informiranje korisnika o postojećim uslugama u lokalnoj zajednici;
2. faza - Širokom promocijom platforme, udruga će informirati potencijalne korisnike o mogućnosti posudbe skupih ortopedskih i medicinskih pomagala kroz " Posudionicu medicinskih pomagala", partnerske udruge UOI Labin, s ciljem osiguravanja dostupnosti potrebnih pomagala svim korisnicima, bez obzira na njihov socijalni status;
3.faza - Kako bi se istovremeno osigurali potrebni ljudski resursi u lokalnoj zajednici  za pružanje vaninstitucionalne skrbi, partneri će kroz projekt široko promovirati  i prilike za zapošljavanje u sustavu vaninstitucionalne skrbi, osobito za dugotrajno nezaposlene i teško zapošljive skupine žena. Putem platforme će pružiti ovoj ciljanoj skupini korisnika potrebne informacije o mogućnostima educiranja za poziv njegovateljica/gerontodomaćica te uspostaviti bazu podataka njegovateljica za područje Labinštine  čime će se olakšati medijacija između krajnjih korisnika i njegovateljica .
Prihvaćenost projekta dokazuje i ulazak u 18 finalista u natječaju t-coma " Zajedno smo jači".  U Internet glasanju sredstva nisu odobrena , stoga će se projekt provoditi u skladu s raspoloživim sredstvima.
Udruga je započela izradu baze podataka njegovateljica/gerontodomaćica  Labinštine  , te preko lokalnih medija uputila poziv javnosti.
Uz društvene benefite koje projekt povlači za sobom, ističe se podizanje razine javne svijesti o mogućnostima zapošljavanja, posebice dugotrajno nezaposlenih i teško zapošljivih skupina žena , u sustavu vaninstitucionalne skrbi.

Galerija fotografija