Mobilni tim za skrb o starijim i nemoćnim osobama Dodir nade, Kršan

Mobilni tim za skrb o starijim i nemoćnim osobama Dodir nade, Kršan

Udruga DODIR NADE je u 2012. pokrenula pilot projekt vaninstitucionalne skrbi o starijim i nemoćnim osobama koji se kontinuirano, uz partnere Općina Kršan i IDZ - dr. Lino Peršić, Labin provodi na području Labinštine: Općine Kršan, Pićan, Raša, Sv. Nedelja i Grad Labin.

Opći cilj projekta "Mobilni tim za starije i nemoćne osobe DODIR NADE" je unaprijediti kvalitetu življenja i osigurati dostojanstven život za ranjive skupine starijih i nemoćnih osoba i  OSI na području Labinštine u njihovim domovima, te smanjiti socijalnu isključenost.

U 2014.godini projekt se sufinancira iz Proračuna Istarske županije za 2014.godinu, iz Proračuna Općine Kršan i Grada Labina. Zahvaljujući njihovoj potpori Udruga je u travnju 2014. odlučila zaposliti njegovateljicu na pola radnog vremena i time omogućiti korisnicima (18)  kvalitetniju i kontinuiranu skrb. Ispravnost odluke dokazali su i korisnici u Anketi o zadovoljstvu pružanja usluga gdje ih većina navodi  da se  posjetama uvijek  iste njegovateljice povećava i njihovo povjerenje te tako lakše mogu započeti razgovor o svojim problemima. U prvoj polovici godine udruga je pružila 318 usluga, prijeđeno je 7 065 km, 3 volontera poklonila  su 482 volonterska sata i 1 zaposlena osoba 264 radnih sati.

Udruga je na terenu provodila redovne aktivnosti kao što su: pomoć u kući, održavanje osobne higijene, prijevoz do liječnika, asistencija nakon hospitalizacije, promjena stome, nabavka namirnica i lijekova, obilazak itd, a  koje su bile prilagođene potrebama korisnika i njihovim obiteljima. Pomoć pri održavanju osobne higijene korisnicima je dostupna i u popodnevnim satima, te vikendom i  praznikom  kada nema patronaže. Uz brigu za starije i nemoćne osobe  udruga kroz projekt nastoji zaposliti teže zapošljivu skupinu žena i pokušava pronaći  način za zapošljavanje žena koje imaju zavisnog člana u obitelji. Nadalje, uočena je i potreba za psihološkom pomoći te edukacijom za obitelj starije i nemoćne osobe koji se često ne snalaze u novonastaloj situaciji što samoj oboljeloj osobi zadaje još veću patnju. Potrebno je, kao što se navodi u Mišljenju odbora regija -  "Aktivno starenje: inovacija-pametno zdravlje-bolji život",  savjetovati se sa starijim osobama i osobama koje skrbe o njima te ih u većoj mjeri uključiti u određivanje njihovih potreba, razvoj rješenja i vrednovanje njihove učinkovitosti. Takav sudionički pristup podupire socijalnu uključenost i osigurava da pružene usluge u što većoj mjeri odgovaraju stvarnim potrebama korisnika. 

Galerija fotografija