Završen projekt "Pokretom do zdravlja"

Završen projekt "Pokretom do zdravlja"

Projekt Medicinske škole Pula "Pokretom do zdravlja" započeo je sa radom u godini 2013./2014. sufinanciran u sklopu javnog poziva za područje zdravstva i socijalne skrbi Istarske županije, u prioritetu prevencije kardiovaskularnih bolesti. Projektne aktivnosti su se bazirale na provođenju pravilne tjelovježbe sa djecom vrtićke i osnovnoškolske dobi, a sve u cilju prevencije pretilosti i posljedično prevencije lošeg držanja i deformiteta kralježnice.
Na projektu su sudjelovala djeca DV "Histrići"- Štinjan, DV "Vrtuljak"-Marčana , DV "Veli Vrh", OŠ "Veli Vrh" i OŠ "Marčana". Točan broj djece je 276.  Djeca koja su sudjelovala su bila predškolskog uzrasta, a osnovnoškolci su bili petih i šestih razreda. Praćen je i procjenjivan  osnovni motorički rast i razvoj te je definiran indeks tjelesne mase za svako pojedino dijete.
Svi  do sada obrađeni podaci ukazuju da su djeca u osnovnim školama, u većini slučajeva, motorički ispod prosječno razvijena te da se bore sa pretilosti. Djeca i njihovi roditelji su pokazali izniman interes za sve aktivnosti. Na kraju projekta je organiziran završni susret u Šijanskoj šumi gdje su se djeca svih partnerskih ustanova družila kroz sportske aktivnosti.
Kroz projekt su osigurani i brojni sportski rekviziti koji su korišteni tijekom implementacije projekta. Izrađena je web stranicu: www.pokretom-do-zdravlja.info. U projektu su sudjelovale kao vanjske suradnice liječnice specijalistica pedijatrije, fizikalne medicine i rehabilitacije te epidemiologije koje su educirale korisnike kroz stručna predavanja.

Danijela Panić, Medicinska škola Pula

Galerija fotografija