Održan okrugli stol "Rana intervencija za djecu s poremećajem autističnog spektra"

Održan okrugli stol "Rana intervencija za djecu s poremećajem autističnog spektra"

"Rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim teškoćama"  jedno je od novih prioritetnih područja iz  Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije do kraja 2016.godine. U 2012. godini formirana  je radna grupa od  stručnjaka iz raznih relevantnih ustanova i organizacija za izradu Akcijskog plana u ovom području. Predsjednica Udruge za autizam Istra jedna je od članica radne grupe.
Okrugli stol pod nazivom " Rana intervencija za djecu s poremećajem iz autističnog spektra", održan je prošlu subotu, 14.12.2013.godine u  Svečanoj dvorani "Tone Peruško" ,na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.
Ovaj događaj Udruga za autizam Istra  organizirala je u sklopu  programskih aktivnosti projekta Udruge za autizam Hrvatske  "Podrška i osnaživanje osoba s autizmom i njihovih obitelji u udrugama članicama UZAH" ,odobrenog  od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.
Održavanju okruglog stola svoj značajni doprinos dala je i Istarska županija.

Program okruglog stola započeo je  uvodnim riječima Evguenie Tranfić, predsjednice Udruge za autizam Istra  i Sonje Grozić Živolić, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije. Lidija Penko, predsjednica Udruge za autizam Hrvatske  predstavila je izlaganje "Mreža podrške za osobe s autizmom u lokalnoj  zajednici"  a Ivanka Pejić, sveuč.spec.rane intervencije u eduk.rehabilitaciji izložila je predavanje na temu "Rana intervencija za djecu s poremećajem iz autističnog spektra". Zatim je uslijedila konstruktivna rasprava i evaluacija okruglog stola.

Rasprava po završetku izlaganja  pokazala je velik interes prisutnih koji postoji  za ovom problematikom. Zanimljivo je bilo usporediti kako se provodi rana intervencija u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.
Prisutstvovalo je 30 sudionika/ca  različitih struka i zanimanja: odgajateljice  i pripravnici odgajatelji, rehabilitatori, pedagozi, učitelji i asistenti u radu za djecu s autizmom, psiholozi, socijalni radnici i liječnici,roditelji i volonteri, predstavnici lokalne i regionalne samouprave.

Zaključci:

1. Za učinkovitu ranu intervenciju veoma je važna multidisciplinarnost, umreženost lokalne zajednice, udruga, ustanova iz područja zdravstva, odgojno-obrazovne i socijalne skrbi.

2. Županijska radna grupa za prioritetno područje "Rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim teškoćama" će raditi na informiranju i edukaciji šire  javnosti sa što većim uključivanjem odgovornih osoba iz jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji.

3. Istarska županija će, uz suradnju sa jedinicama lokalne samouprave i pružateljima usluga, izraditi popis postojećih/potrebnih kadrova u Istarskoj županiji za pružanje usluge rane intervencije u Istarskoj županiji te utvrditi mogućnosti zapošljavanja  i sustavnog educiranja navedenih stručnjaka. 

4. Postoji potreba za  organizacijom sustavnih edukacija za stručnjake u Istarskoj županiji s dolaskom eminentnih edukatora (na taj način će se izbjeći putni troškovi  za odlazak na edukaciju izvan županije i Hrvatske te će edukacija će biti dostupna većem broju zainteresiranih).

5. Istarska županija će ispitati mogućnosti za  stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja (definiranje struke logopeda, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora kao deficitarnih zanimanja u kriterijima za dobivanje stipendija).


Nakon obrade podataka iz evaluacijskih listića koje su prisutni popunili , Udruga za autizam Istra dobila je uvid u ocjene za organizaciju i sadržaj okruglog stola.

82% prisutnih ocijenilo je komunikaciju i informiranje sudionika prije početka događaja sa  "vrlo dobro" i "odlično".
86%  prisutnih s istim ocjenama prosudilo o zanimljivosti  i korisnosti  tema izlaganja  
Za 95% prisutnih je prisutstvovanije okruglom stolu  ispunilo njihova očekivanja i pomoći će u stjecanju novih iskustava.

Udruga za autizam Istra koja trenutno okuplja 47 člana - roditelja/skrbnika, 24 djeteta i 4 odraslih osoba s autizmom srdačno se zahvaljuje svima koji su  sudjelovali  u okruglom stolu i posebno Istarskoj županiji.

Galerija fotografija