Međunarodna znanstveno-stručna konferencija

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija

U razdoblju od 18.-19. rujna 2013. u Puli je održana Međunarodna znanstveno-stručna konferencija  pod nazivom "Učinkovita prevencija u zajednici - partnerstvo znanosti i prakse" u organizaciji Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije u suradnji sa  Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prevencijska istraživanja.
Konferencija je otvorena pozdravnim riječima pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, Sonje Grozić-Živolić, profesorice dr.sc. Josipe Bašić sa Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prim.dr. Romanite Rojnić, koja je kao tadašnja pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, i započela ovaj projekt.
U sklopu prvog dana konferencije predstavljeni su rezultati ulaganja znanstvenog projekta  "Zajednice koje brinu: razvoj, implementacija i evaluacija prevencije u zajednici", svjetski poznatog i učinkovitog modela prevencije u zajednici (Communities that Care) koji se provodio u Istarskoj županiji od 2007. do 2013. godine u sklopu "Plana za zdravlje građana Istarske županije". Tako su na početku održani interaktivni paneli fokusirani na mobilizaciju i spremnost zajednice za prevenciju, procjenu potreba i resursa te je sudionicima predstavljen način odabira prioriteta/programa prevencije u Istarskoj županiji. U nastavku  je prikazana    implementacija preventivnih programa i evaluacija programa i sustava Zajednica koje brinu u Istarskoj županiji. Sljedeći dan konferencije bio je posvećen strategijama osiguravanja kvalitete preventivnih programa i promocije mentalnog zdravlja kao novog županijskog javnozdravstvenog prioriteta u "Planu za zdravlje" u naredne tri godine. Uz predavanje nizozemskog prof. dr.sc. Clemensa Hosmana predstavljeni su i rezultati podprojekta "Preffi: Osiguravanje kvalitete u Istarskoj županiji".
Konferencija je bila interaktivna i popraćena mnogim pozitivnim komentarima od strane sudionika te davanjem konkretnih i konstruktivnih prijedloga za nastavak rada na prevenciji u lokalnim zajednicama Istarske županije.
Neki od komentara sudionika konferencije:
 * edukacijama održanim u sklopu projekta Zajednice koje brinu znatno je izmijenjena percepcija o samom "pojmu prevencije"
 * potrebno je profilirati, verificirati evidence - based programe kao npr. PATHS za što postoji prostor u zakonskim odredbama o obaveznom predškolskom odgoju
 * potrebno je izraditi Popis učinkovitih programa u Istarskoj županiji
 * najučinkovitiji su bili projekti namijenjeni roditeljima te su oni najbliži tome da izdaju priručnike
 * od svih manjih roditeljskih projekata trebalo bi napraviti jedan zajednički
 * u projektu je veoma bitna uloga "provoditelja projekata" koji mora imati stručna znanja (trebalo bi napraviti analizu strukture provoditelja u Istarskoj županiji)
 * projekti se ne smiju financirati po inerciji te će stoga svake tri (3) godine županijski/e kriteriji/potrebe za financiranje projekata biti drugačiji
 * ovakav susret je bio potreban upravo sada i to je logični završetak jedne velike ZKB faze mobilizacije i senzibilizacije za prevenciju i sada smo spremni za početak stvaranja istarske ZKB koalicije
 * ono što nam sada predstoji je primjena projekata u praksi i smanjenje poremećaja na terenu što bi trebalo biti krajnji cilj i svrha ovog procesa

 Pogledajte prezentacije

Galerija fotografija