Promocija zdravih školskih marendi

Promocija zdravih školskih marendi

Dana 05. rujna 2013. u 13.00  sati u prostorijama Osnovne škole Šijana, održana je prezentacija i konzumacija preporučenih i "zdravih" školskih marendi u organizaciji Grada Pule, Zavoda za javno zdravstvo istarske županije i osnovnih škola grada Pule.                                                      
Tijekom drugog polugodišta školske godine 2012./2013. ZZJZIŽ provodio je Program promocije i unapređenja prehrane školske djece (predavanja na učiteljskim vijećima, predavanja djeci petih i šestih razreda uz podjelu letaka i radnih listića), koji je financirao  Grad Pula.             
Ideja o prezentaciji primjera "zdravih" školskih marendi  ne odražava samo završetak uspješno provedenog Programa. Krajnji je cilj zapravo potaknuti sve direktno i indirektno uključene u prehranu školske djece da se uz volju, zalaganje, i ne nužno više sredstava, mogu spraviti zdravi, ukusni, raznovrsni i nutritivno bogati obroci, pridržavajući se principa jednostavnosti, sezonstva, dostupnosti i tradicionalnosti ovog našeg mediteranskog podneblja.
Stoga, početak školske godine pravo je vrijeme za promociju pravilne prehrane u našim osnovnim školama.  Jednostavne školske marende, kombinacija kuhanih i suhih marendi, obzirom da većina škola priprema i jedno i drugo tijekom tjedna, moguće je spraviti, koristeći se poznatim, domaćim sezonskim namirnicama.
Osim  predstavnika svih osnovnih škola (ravnatelji, stručni suradnici, kuhari), prezentaciji su prisustvovali predstavnici Grada Pule i Istarske županije, predstavnici  istarskih "Zdravih gradova", te predstavnici roditelja i učenika OŠ Šijana, našeg domaćina.
Krajnji nam je cilj osigurati zdrave, kvalitetne i jednostavne obroke za naše školarce, a pogotovo sada kada su kuhinje u osnovnim školama grada Pule sanitarno tehnički uredno opremljene, a osoblje educirano u primjeni HACCP načela.
Svima koji su se odazvali i pomogli nam u realizaciji ove prezentacije zahvaljujemo na suradnji, a posebno kuharicama i kuharima osnovnih škola koji su spravili ukusne i zdrave obroke.

Galerija fotografija