Obilježavanje "Dana u plavom"

Obilježavanje "Dana u plavom"

Zavod za javno zdravstvo provodi i koordinira Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva na podrucju naše županije. Pored brojnih aktivnosti u medijima u kojima Zavod sudjeluje s ciljem promocije preventivnih programa, po prvi put je organizirano obilježavanje "Dana u plavom" 1. ožujka. Time smo se prikljucili Europi u obilježavanju ožujka - Europskog mjeseca svjesnosti o kolorektalnom raku (raku debelog i završnog crijeva) i SAD-u koji ga takoder obilježavaju. Osim Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u organizaciji dogadanja sudjelovali su i Liga protiv raka Pula pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pule.
Na pulskoj tržnici 1. ožujka 2013.g. od 10,00-12,00 sati. na štandu organizatorima su se pridružili volonteri, osobe iz javnog života, djelatnici Istarskih domova zdravlja, Opce bolnice Pula, ucenici i nastavnici srednje Medicinske škole. Sudionici su nosili plave šalove te dijeliti prigodne edukativne i promotivne materijale, materijale za testiranje krvi u stolici i plave vrpce (medunarodni simbol borbe protiv raka debelog crijeva).
Cilj je osvijestiti javnost o važnosti i velicini ovog problema te informirati ljude o prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva te potaknuti na preuzimanje vlastite odgovornosti za zdravlje - odaziv na preventivne preglede.
Rak debelog i završnog crijeva - kolorektalni karcinom (KRK) jedno je od novih prioritetnih podrucja odabranih 2012.g. i usvojenih u sklopu Operativnog plana aktivnosti za 2013.g. Plana za zdravlje Istarske županije.

Galerija fotografija