Posjeta nizozemskih stručnjaka iz oblasti promicanja mentalnog zdravlja i prevencije mentalnih poremećaja

Posjeta nizozemskih stručnjaka iz oblasti promicanja mentalnog zdravlja i prevencije mentalnih poremećaja

Od 28. do 30. travnja 2010. je u organizaciji UO za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu realiziran posjet našoj Županiji dvaju renomiranih europskih stručnjaka iz oblasti promicanja mentalnog zdravlja i prevencije mentalnih poremećaja, psihologa dr.sc. Clemensa Hosmana i dr. sc. Gerarda Mollemana.

Tijekom svog posjeta dr. Hosman i dr. Molleman su održali dva značajna predavanja. Prvo je bilo posvećeno doktorandima s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i održano je 29. travnja u Fondu zdravi grad Poreč. U drugom predavanju, koje je održano 30.travnja na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i koje je bilo namijenjeno svim osobama koje se u svom profesionalnom radu bave prevencijom poremećaja ponašanje djece i mladih na području lokalne zajednice, predstavljen je europski - nizozemski model promocije mentalnog zdravlja i prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih. Opisani su kako razvoj, tako i implementacija učinkovitih modela u Nizozemskoj.

Dr. Hosman i dr. Molleman su u pratnji pročelnice Sonje Grozić Živolić posjetili Fond zdravi grad Poreč i Obiteljski centar u Puli. Prigodnim izlaganjima su im predstavljeni razvojni putovi i najveća dostignuća ova dva naša značajna centra koji se bave, između ostaloga, prevencijom i promocijom mentalnog zdravlja. Nakon izlaganja uslijedila je diskusija, tijekom koje su, naročito stručni timovi iz Zdravog grada Poreč, dobili konstruktivne prijedloge za daljnju suradnju s europskim centrima prevencije.

U nastavku prilažemo kratke životopise profesora Hosmana i doktora Mollemana, te prezentacije s njihovih predavanja.

Dr.sc. Clemens M.H. Hosman, profesor je promicanja mentalnog zdravlja i prevencije mentalnih poremećaja na Sveučilištu u Maastrichtu (zdravstva) te Radboud University Nijmegen (klinička psihologija), u Nizozemskoj. Ujedno je i direktor Istraživačkog centra za prevenciju, koji se nalazi na oba Sveučilišta. Prevencijom se bavi od 1969. godine i odigrao je ključnu ulogu u razvoju prevencije i promocije u Nizozemskoj.
Napisao je brojne publikacije o raznim aspektima prevencije i istraživanja prevencije.
Predsjedavao je ili bio član brojnih međunarodnih radnih grupa, komiteta i organizacija koje se bave mentalnim zdravljem, a kao savjetnika Svjetske zdravstvene organizacije mnoge europske zemlje pozivaju ga i konzultiraju u razvoju vlastitih preventivnih strategija.  vidi predavanje
 
Gerard Molleman je direktor odjela za promicanje zdravlja i epidemiologiju pri Institutu za javno zdravstvo u Nijmegenu, Nizozemska. Ujedno je i voditelj projekta AMPHI za integrirane zdravstvene politike na Odsjeku primarne zdravstvene zaštite Medicinskog centra Sveučilišta Radboud. Studirao je psihologiju na University Nijmegen i doktorirao na Sveučilištu u Maastrichtu
Radio je u području unapređenja zdravlja od 1983. Najprije na lokalnoj razini kao direktor jedinice za prevenciju alkohola i droga, a potom 14 godina na Nizozemskom institutu za promociju zdravlja i prevenciju bolesti (NIGZ). Ondje je bio direktor u Odjelu za promicanje zdravlja, a kasnije ravnatelj Centra za NIGZ Znanje i upravljanje kvalitetom.
Jedan je od autora instrumenta za mjerenje i unaprjeđenje učinkovitosti projekata i preventivnih intervencija s ciljem poboljšanja upravljanja projektom te njihove učinkovitosti (Preffi), a koji tijekom 2010. godine namjeravamo koristiti i u Istarskoj županiji.   vidi predavanje

Galerija fotografija