Održane radionice u projektu Zabavne i korisne vještine Udruge Suncokret - Veli Jože: To se može!

Održane radionice u projektu Zabavne i korisne vještine Udruge Suncokret - Veli Jože: To se može!

Veli Jože: To se može!

U petak i subotu, 11. i 12. prosinca 2020., održana je četrnaesta radionica u projektu Zabavne i korisne vještine koji provode Milica Kesić Kiš i Marlena Plavšić u Udruzi Suncokret – Pula. Novost je da su ovoga puta autorice predstavile priručnik Veli Jože: To se može! u kojem su opisale svih 13 dosad održanih radionica s radnim terapeutkinjama istarskih domova za starije, nemoćne i psihički bolesne osobe. U pisanju se priključila i Daniela Vukelja koja je bila polaznica nekih od radionica i vodila nekoliko aktivnosti. Priručnik je izišao u izdanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Udruge Suncokret-Pula, sufinanciran sredstvima Istarske županije i Grada Pule. Recenzirale su ga prof. dr. sc. Jasminka Despot Lučanin i izv. prof. art. Ksenija Turčić, pogovor je napisala psihologinja Sanja Radica. 

Radionice predstavljene u priručniku sadrže oblikovno-likovni i refleksivni dio te pokrivaju šarolik raspon tema o kojima je redovito izvještavao ovaj portal. Priručnik s preko stotinu pojedinačnih aktivnosti namijenjen je primarno osobama koje rade sa starijom populacijom, no sve je aktivnosti moguće uz minimalne intervencije prilagoditi bilo kojoj dobnoj skupini. Stoga priručnik mogu koristiti svi koji provode grupni rad i žele povećati koheziju, motivaciju i kreativno izražavanje sudionica i sudionika. 

Ovogodišnja četrnaesta radionica bavila se temom ljepote i temom izrade vitraža. Devet radnih terapeutkinja iz domova za starije, nemoćne, psihički bolesne te iz opće bolnice u Puli, Nedešćini i Motovunu dizajnerica Milice Kesić Kiš provela je kratkom poviješću vitraža, a zatim im je predstavila kako mogu napraviti svoju verziju koristeći papire u boji zalijepljene na prozirnu podlogu. Na taj se način mogu prirediti vrlo dekorativni i uporabni predmeti. Osim lijepom svjetlošću koja prodire kroz obojane papire, sudionice su se ljepotom bavile s psihologinjom Marlenom Plavšić prisjećajući se lijepih uspomena, upotrebljavajući lijepe riječi, provele se Lijepom našom, pronalazile skrivenu ljepotu, dijelile lijepe vijesti… 

Ovogodišnja radionica odvijala se na daljinu, a projekt Zabavne i korisne vještine financijski su podržali Istarska županija i Grad Pula.

Napisala:
Marlena Plavšić

Galerija fotografija