Održan stručni skup za stručne djelatnike predškolskog odgoja i socijalne skrbi u sklopu projekta "RASTIMO ZAJEDNO U ISTRI – ŠIRENJE PODRŠKE RODITELJSTVU ZA NAJMLAĐE"

Održan stručni skup za stručne djelatnike predškolskog odgoja i socijalne skrbi u sklopu projekta "RASTIMO ZAJEDNO U ISTRI – ŠIRENJE PODRŠKE RODITELJSTVU ZA NAJMLAĐE"

S ciljem poboljšanja suradnje predškolskih ustanova i centara za socijalnu skrb na području Istarske županije, u sklopu projekta "RASTIMO ZAJEDNO U ISTRI – ŠIRENJE PODRŠKE RODITELJSTVU ZA NAJMLAĐE" koji se više godina provodi uz županijsku financijsku podršku, dana 27.1.2021. održan je stručni skup putem ZOOM platforme, na kojem su sudjelovali stručni djelatnici predškolskog odgoja i socijalne skrbi. Iz istarskih vrtića bilo je više od 30 sudionica (Umag, Buje, Buzet, Poreč, Tar, Pazin, Kršan, Žminj, Rovinj, Vodnjan, Pula, Medulin), a sudjelovali su i predstavnici centara za socijalnu skrb (ukupno 10 iz Buja, Pazina i Pule). Skup je pozdravila i zamjenica župana IŽ, Sandra Ćakić Kuhar.

Projekt pod nazivom "RASTIMO ZAJEDNO U ISTRI – ŠIRENJE PODRŠKE RODITELJSTVU ZA NAJMLAĐE" provodi se od strane Centra za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno - Podružnica za Istarsku županiju, u sklopu županijskog Plana za zdravlje i socijalno blagostanje, prioritet: Mentalno zdravlje djece i mladih i podrška obitelji.

Kroz projekt je do sada značajno povećan broj novoeduciranih voditelja radionica u programima podrške roditeljstvu Rastimo zajedno (roditelji najmlađe djece, roditelji djece s teškoćama, očevi). Primjerena podrška provoditeljima programa kroz edukaciju i superviziju, rezultirala je većim obuhvatom roditelja na području Istarske županije.

Na zajedničkom susretu predstavnika predškolskog odgoja i socijalne skrbi predavanja su održale: prof. dr. sc. Nina Pećnik, predsjednica Centra Rastimo zajedno i Milena Poturiček, dipl. soc. radnica i obiteljska medijatorica iz CZSS Pazin - Podružnica Obiteljski centar. O programima podrške roditeljstvu, njihovoj implementaciji i razvoju izlagala je dr. sc. N. Pećnik, dok je o temi roditeljstva u okolnostima narušenih obiteljskih odnosa i razvoda izlagala M. Poturiček. Susret je moderirala Sandra Orbanić, ravnateljica DV Neven Rovinj, ujedno voditeljica istarske Podružnice Centra Rastimo zajedno.

U raspravi je istaknuta potreba za daljnjim stručnim osnaživanjem, kao i potreba boljeg međusobnog informiranja vezano uz djelokruge rada dvaju sektora, sve s ciljem kvalitetnijeg rada s roditeljima i zaštite interesa najmlađe djece.