Obilježena 29. obljetnica formiranja 119. brigade HV

Obilježena 29. obljetnica formiranja 119. brigade HV

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnica Istarske županije - Pula, u suradnji s klubom 119. brigade ove godine je obilježila 29. obljetnicu formiranja 119. brigade HV. 
Obilježavanje je održano u Puli, Rovinju, Buzetu i Labinu tj. u gradovima iz koji se vršila popuna 119. brigade. Obilježavanje obljetnice počelo je 02.09.u Buzetu polaganjem vijenca na centralni križ i na grobove trojice umrlih članova udruge na gradskom groblju u Buzetu, zatim 03.09. polaganjem vijenca na gradskom groblju u Labinu, potom 04.09. polaganjem vijenaca na centralom križu i na spomeniku poginulom pripadniku 119. brigade Tomislavu Brstilu na gradskom groblju u Rovinju. U općini Bale 4.09. otkrivena je spomen ploča za sve pripadnike 2. bojne 119. brigade s područja Rovinja i općine Bale kao spomen na sudjelovanje u DR.
Nakon  komemoracija na grobljima održani su prijemi kod  gradonačelnika  Buzeta, Labina, Rovinja i načelnika općine Bale. 05.09 na grobove poginulih pripadnika brigade položeni su vijenci na grublju u Svetvinčentu, Galižani, Prnjanima i počasnom članu Atiliu Radoloviću u Hreljiću. Na dan formiranja brigade 07.09. položeni su vijenci na centralnom križu i na grobove umrlih i poginulih pripadnika brigade na gradskom groblju u Puli kao i na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u parku Franje Josipa. Nakon polaganja vijenaca održan je prijem zapovjednika 119. brigade u Županiji od strane Župana gos. Fabrizia Radina i gradonačelnika grada Pule gos. Borisa Miletića.
10.09. četvorica pripadnika udruge iz Labina na čelu s gos. Josipom Faragunom predsjednikom ogranka Labin posjetili su ličko ratište, položili cvijeće  i zapalili svijeće na mjestima pogibelji pripadnika brigade Tomislava Brstila u Dabru i Nenada Kalčića u Ramljanima. 10.09. u večernjim satima s početkom u 18.00 sat u klubu 119.brigade u Puli održano je zajedničko druženje pripadnika brigade. Povodom dana brigade Glas Istre svakodnevno je pratio događanja oko obilježavanja 29. obljetnice i detaljno izvještavao o svim aktivnostima. Na radio Labinu, Rovinju, Puli i TV Novi gostovali su pripadnici brigade u posebnim emisijama i izvještavali o svim aktivnostima proslave 29. obljetnice brigade kao i sjećanjima na ratni put 119. brigade.
Pripremio: Marijan Mužinić

Galerija fotografija