U VELJAČI POČINJU S RADOM SAVJETOVALIŠTA ZA SPOLNO ZDRAVLJE MLADIH U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO ISTARSKE ŽUPANIJE

U VELJAČI POČINJU S RADOM SAVJETOVALIŠTA ZA SPOLNO ZDRAVLJE MLADIH U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO ISTARSKE ŽUPANIJE

Dana 31. siječnja 2020. g., u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen početak rada Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji - novi program Zavoda. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Istarske županije i devet gradova koji financijski podupiru program: Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica Župana; Fabrizio Vižintin, gradonačelnik (Buje-Buie), Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika (Pula-Pola), Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika (Poreč-Parenzo), Ana Pernić, zamjenica gradonačelnika (Buzet), Diriana Delcaro Hrelja, zamjenica gradonačelnika (Vodnjan-Dignano), Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika (Labin), Edita Sošić Blažević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti (Rovinj-Rovigno), Nevia Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupavu, upravu i društvene djelatnosti (Pazin), Maja Zornada, samostalna upravna referentica za radne odnose i poslove opće uprave (Novigrad-Cittanova). Program su prezentirali zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar i ravnatelj Zavoda Aleksandar Stojanović.
Ovaj Program je osmišljen kako bi se prevencija spolnog zdravlja mladih u Istarskoj županiji unaprijedila, a obuhvatit će promociju ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama, pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, ugodno i sigurno spolno iskustvo bez prisile. Program će provoditi liječnici specijalisti školske medicine, educirani i iskusni u radu s mladima, u suradnji s psiholozima i epidemiolozima Zavoda, školama, liječnicima drugih specijalnosti.
Na sedam lokaliteta (Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj) djelovat će Savjetovališta za  spolno zdravlje mladih Zavoda te pružati individualnu potporu i savjete mladima u svrhu prevencije i poboljšanja spolnog zdravlja. Pristup će biti slobodan i besplatan za učenice/ke i studente/ice, odnosno osobe te dobi. Savjetovališta će se održavati u prostorima ambulanti školske medicine, ponedjeljkom od 15-17 sati, osim u Buzetu gdje će raditi četvrtkom, a u Puli će raditi i ponedjeljkom i utorkom. Savjetovališta počinju s radom u ponedjeljak 3.veljače, a u Buzetu 6.veljače 2020.g.
Provodit će se edukacije učenika po cijeloj Istarskoj županiji (8. razred OŠ i 3. razred SŠ). Učenicima će, u terminu dogovorenom sa školama, nadležni školski liječnik prikazati kratku prezentaciju / video te će razgovarati s učenicima i odgovoriti na prikupljena i/ili  postavljena pitanja mladih o raznim temama spolnosti. Teme koje će biti obuhvaćene izvan su redovnog programa rada školske medicine, a usklađene su s novim kurikulumima (međupredmetne teme Zdravlje, Građanski odgoj i obrazovanje te Osobni i socijalni razvoj). U Puli će se također po srednjim školama organizirati tribine "Susret s ginekologinjom" (jedna tribina po školi).
Zavod će organizirati i edukacije za nastavnike, profesore, stručne suradnike i druge stručnjake - predavanja lokalnih i nacionalnih stručnjaka na razne teme spolnog zdravlja mladih.
Savjetovališta imaju svoju službenu Fb stranicu.
Omogućimo mladima razvoj spolnosti kao izvora zadovoljstva i pozitivnog potencijala, bolju educiranost, otklanjanje predrasuda, bolju razinu zdravlja i kvalitete života, te smanjenje  zdravstvenih posljedica (spolno prenosive bolesti, nasilje, mentalni poremećaji, rak vrata maternice) u Istarskoj županiji.

Galerija fotografija