Prevencija širenja rezistentnih bakterija u Domovima za starije na području Istarske županije

Prevencija širenja rezistentnih bakterija u Domovima za starije na području Istarske županije

Predavanje "Mjere dekolonizacije-nadzorne kulture" održano je 21. veljače 2019. u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč. Predavačica je bila medicinska sestra za kontrolu bolničkih infekcija Jasenka Lončarić, a riječ je o drugom edukativnom predavanju namijenjenom osoblju domova za starije i nemoćne, stacionara i obiteljskih domova na području  Istre. Edukativna predavanja predstavljaju  jednu od aktivnosti  projekta "Prevencija širenja rezistentnih bakterija u Domovima za stare u Istarskoj županiji", a prvo u nizu predavanja, održano je krajem prošlog mjeseca u Puli.
Ovaj projekt provodi Tim za kontrolu bolničkih infekcija Opće bolnice Pula u suradnji sa domovima za starije, obiteljskim domovima i stacionarima na području Istarske županije. Projekt  se financira  iz proračuna Istarske županije koja je prepoznala važnost prevencije širenja bakterija otporne na veliki broj antibiotika ne samo u bolničkom okruženju, već i u ostalim ustanovama koje pružaju zdravstvenu skrb.
Planirane aktivnosti odvijaju se u skladu su s rezolucijom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO Global Strategy for Containment of Antimicrobial Resistance, 2001) te globalnim akcijskim planom Svjetske zdravstvene organizacije (Draft global action plan on antimicrobial resistance Svjetske zdravstvene skupštine  A68/20 od 27. ožujka 2015.).
Nakon predavanja, ravnateljica porečkog Doma, Tihana Mikulčić, omogućila je obilazak doma svim prisutnima. Predavanje, diskusija  i druženje nakon predavanja pokazali su se vrlo korisnim u povezivanju i komunikaciji svih sudionika.

Galerija fotografija