Djeca - prijatelji bijelog štapa

Djeca - prijatelji bijelog štapa

Kako proteklih tako i ove godine, Udruga Logos Media iz Pule, provodi projekt senzibilizacije djece, učenika, odgojitelja, učitelja i roditelja za potrebe osoba s posebnim potrebama, a napose slijepih i slabovidnih. Projekt pod nazivom "Djeca - prijatelji bijelog štapa" za djecu, odgojitelje, stručne službe i roditelje proveden u dječjim vrtićima u Fažani, Valbandonu, Štinjanu, Bujama, Vodnjanu, Puli, Vrsaru i Omišlju (otok Krk), dok je za učenike, učitelje i stručne službe proveden u Barbanu, Buzetu, Pazinu, Puli, Roču, Svetom Lovreču, Trvižu, Vodnjanu, Vrhu i Vrsaru. Sveukupno je kroz radionice i seminare prošlo oko 1000 osoba.
Za djecu i učenike provedene su radionica u kojoj se moglo čuti s kakvim se problemima slijepa i slabovidna djeca susreću i načini na kojima im se može pomoći. Tom su prilikom djeca mogla vidjeti i sama koristiti bijeli štap, sat, mobitel, računalo, pisaći stroj, knjiga, pisanka, čitanka, "Čovječe ne ljuti se", domino, šah te druge igračke i pomagala koje koriste slijepe i slabovidne osobe.
Na susretima s roditeljima se provodio seminar na kojem je posebna pozornost posvećena vršnjačkom te psihičkim i verbalnom zlostavljanju učenika koji su na bilo koji način drugačiji. Voditelji seminara ukazali su na poželjno ponašanje djece i način kako doći do željenog odgoja. Na kraju susreta roditelji su dobili knjižicu "ŠUMA RAZLIČITIH - Savjeti roditeljima za senzibilizaciju svoje djece za potrebe različitih" u kojima je na desetak stranica opisano kako postupati u kontaktu s osobama s različitim vidovima invaliditeta.
Ovaj projekt sufinancirali su Istarska županija, gradovi Buje, Buzet, Pazin, Pula, Rovinj i Vodnjan te općine Barban, Fažana, Omišalj, Vrsar i Sveti Lovreč.
Voditelji radionica su Danijela i Dragan Stoković. Danijela je 100% slijepa osoba dok Dragan ima 5% ostatka vida. "Drago nam je da možemo senzibilizirati djecu, učenike te roditelje za potrebe osoba s posebnim potrebama. Suprug i ja imamo dugi staž kao osobe s posebnim potrebama i vrlo dobro znamo sve neugodne situacije na koje nailaze osobe s posebnim potrebama. Apeliramo na djecu i učenike neka budu onakvi kako žele da se i drugi odnose prema njima." rekla je Danijela.

Tekst: Janko Žufić; Fotografije: Dragan Stoković

Galerija fotografija