Održan Okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati Projekta "Rastimo zajedno u Istri - Širenje podrške roditeljstvu najmlađoj djeci"

Održan Okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati Projekta "Rastimo zajedno u Istri - Širenje podrške roditeljstvu najmlađoj djeci"

U ponedjeljak, 22. siječnja 2018. u Pazinu je održan Okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati Projekta "Rastimo zajedno u Istri - Širenje podrške roditeljstvu najmlađoj djeci" kojeg je provodio Centar za podršku roditeljstvu "Rastimo zajedno"- Podružnica Istra, tijekom 2017. godine, uz financijsku podršku Istarske županije.

Nazočnima se na početku obratila zamjenica župana IŽ, gđa Sandra Čakić Kuhar koja je istaknula da se projekt provodio u kontekstu županijskih planskih dokumenata, vezano uz prioritet Mentalno zdravlje djece i mladih i podrška obitelji.

Projekt je uključivao provedbu tromjesečnog ciklusa tjednih radionica podrške roditeljstvu s 14 grupa roditelja, iz brojnih dječjih vrtića i ustanova socijalne skrbi s područja Istre, a koje su vodile novo-educirane voditeljice i voditelji. Također se provodila i supervizija za grupu voditeljica programa koje imaju iskustva u provedbi programa podrške roditeljima (supervizorica: Ines Puhar).

Na okruglom stolu predstavljeni su:

- širi kontekst projekta, ishodišta i ciljevi, aktivnosti podrške roditeljima i voditeljima radionica, te  rezultati kvantitativne i kvalitativne evaluacije učinaka programa.

Također su raspravljene  perspektive održivosti i daljnjeg razvoja sustavne podrške roditeljstvu. U projektu je 35 novih stručnjaka prošlo edukaciju za provođenje radionica s roditeljima, te ih trenutno u našoj županiji ima ukupno 90. Timovi djeluju u 20 predškolskih ustanova, te po jedan tim u Centru za rehabilitaciju Veruda i Obiteljskom centru.

Autorice programa za roditelje "Rastimo zajedno" (dr.sc. Nina Pećnik i Branka Starc) provele su trodnevnu edukaciju krajem svibnja 2017., a novo-educirani voditelji su tijekom jeseni i zime 2017.  provodili cikluse od 11 radionica, s ukupno 130 roditelja okupljenih u 14 grupa.

Radi se pretežno o majkama (88%), prosječne dobi od 36 godina, većinom višeg i visokog obrazovnog statusa. Prema rezultatima evaluacije koje je iznijela dr.sc. Nina Pećnik, kao i usporedbe roditeljskih odgovora prije i nakon programa, proizlazi da  su roditelji povećali osobnu razinu roditeljskih kompetencija, da je došlo do pozitivnih promjena vezano uz njihova uvjerenja u odnosu prema djeci. Roditelji nakon sudjelovanja u programu kvalitetnije slušaju svoju djecu, iskazuju bolje razumijevanje za nepoželjna ponašanja svoje djece, dostupniji su i strpljiviji.

U raspravi je također izraženo zadovoljstvo od strane novo-educiranih stručnjaka (odgajatelji, stručni suradnici) razinom stručne podrške koju su imali prilikom provedbe programa s roditeljima, kao i načinom praćenja njihovog rada od strane edukatorice Jelene Prgomet.

Moderatorica Okruglog stola bila je Sandra Orbanić, voditeljica Podružnice Centra Rastimo zajedno u Istri.

Na okruglom stolu zaključeno je da će se projektne aktivnosti nastaviti i u 2018. godini, te da će se osnivačima predškolskih ustanova u IŽ preporučiti da osiguraju uvjete za daljnju provedbu stručnog rada s roditeljima, s težnjom da program podrške roditeljstvu postane standardna ponuda u što većem broju predškolskih ustanova u IŽ. 

Galerija fotografija