Seminari "Šuma različitih" za roditelje diljem Istre

Seminari "Šuma različitih" za roditelje diljem Istre

U sklopu projekta "Djeca - prijatelji bijelog štapa" u većini osnovnih škola u Istarskoj županiji u 2017. godini održani su seminari za roditelje učenika osnovnih škola pod nazivom "Šuma različitih - savjeti roditeljima za senzibilizaciju djece za potrebe različitih".  Kroz jednosatni seminar roditelji su imali priliku poslušati i pogledati dio radionice "Djeca - prijatelji bijelog štapa" koju se njihova djeca polazila protekle godine te se, kroz interakciju s voditeljima seminara, upoznati s izazovima s kojima se sreću slijepe osobe i osobe s posebnim potrebama. Također, roditelji su imali priliku dobiti knjižici sa savjetima kako odgajati svoju djecu s ciljem senzibilizacije za potrebe s posebnim potrebama. U knjižici su na šest stranica ukratko navedeni opći savjeti pristupa i ponašanja u interakciji s djecom s posebnim potrebama, a navedeni su i pojedinačni savjeti prema vrsti poteškoća poput oštećenja sluha, oštećenja vida, motoričkih oštećenja, kroničnih oboljenja, poremećaja pažnje i koncentracije, poremećaja čitanja, pisanja i računanja, poremećaja svijesti, autizma, mentalne retardacije i intelektualnih poteškoća. Na kraju knjižice navedeni su izvori za dodatno informiranje. 

Tijekom 2015. i 2016. godine Udruga Logos Media iz Pule provela je projekt senzibilizacije društvene zajednice za potrebe slijepih i osoba s posebnim potrebama "Djeca - prijatelji bijelog štapa". Projekt je provođen kod djece predškolske dobi u većini dječjih vrtića Istarske županije, učenike prvih šest razreda 105 matičnih i područnih osnovnih škola u Istarskoj županiji te studenata i profesora Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Projektom je, tijekom dvije godine, izravno obuhvaćeno preko 13.000 osoba. Projekt je više puta pohvaljen, ali dobio je i dobre povratne informacije. Tijekom provođenja radionica, od strane stručnih djelatnika škola i dječjih vrtića, sugerirano je da udruga u sljedećem periodu provede seminare za roditelje. Djeca, učenici, odgojitelji i učitelji se relativno brzo prilagode osobi s posebnim potrebama. Međutim ponekad roditeljima djece i učenika koji se nalaze u odjelu/razredu s učenikom s posebnim potrebama treba više vremena za razumjeti situaciju i prilagoditi joj se. Manji broj takvih roditelja izražava nezadovoljstvo što je njihovo dijete u razredu u kojem se nalazi dijete/učenik s posebnim potrebama. Nakon dobivenih informacija Udruga Logos Media je osmislila, u suradnji s stručnjacima iz raznih područja, seminar i pripremila knjižicu s kojom će se s jedne strane osvijestiti i senzibilizirati roditelje za potrebe osoba s posebnim potrebama, a s druge strane pomoći roditeljima u odgoju svoje djece za senzibilizaciju osoba s posebnim potrebama.

Seminare su vodili Danijela Stoković, osoba s 100% oštećenim vidom, Dragan Stoković, osoba s 95% oštećenim vidom, a kao pomoć u provedbi sudjelovali su volonteri udruge Logos Media i čijoj je organizaciji proveden projekt. Seminarima je obuhvaćeno preko 1000 roditelja i učitelja učenika osnovnih škola, a projekt se provodio od ožujka do prosinca 2017. godine.

 "Smatramo da je izuzetno važno njegovati duh tolerancije. Svojim aktivnostima educiramo i senzibiliziramo javnost za različitost. To činimo sa djecom predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovnih škola jer je to najbolje vrijeme za usvajanje i izgradnju stavova i vrlina." rekao je Janko Žufić, voditelj projekta.

Vidjevši vrijednost i kvalitetu, projekt su 2017. godine podržali: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Istarska županija, gradovi Buje, Makarska (Splitsko dalmatinska županija), Pazin, Poreč, Pula, Rovinj, Umag i Vodnjan, općine Barban, Cerovlje, Fažana, Gračišće, Karojba, Ližnjan, Medulin, Omišalj (otok Krk), Sv lovreč, Sv Nedjelja, Sv Petar u Šumi, Svetvičenat. Tar/Vabriga, Višnjan, Vižinada, Vrsar i poslovni subjekt Istarski supermarketi.

Galerija fotografija