Kartaj i putuj! - Imaginarij u Motovunu

Kartaj i putuj! - Imaginarij u Motovunu

Zabavne i korisne vještine projekt je Udruge Suncokret - Pula koji je ušao u drugu dekadu svoje kontinuirane provedbe. Ovoga je puta okupio petnaest radnih terapeutkinja i volonterki istarskih domova za starije, nemoćne i psihički bolesne osobe. Motovun je dosljeno izvrstan domaćin polaznicama koje su pristigle iz domova u Novigradu, Rovinju, Puli, Umagu i Poreču. I ovoga puta, 18. i 19. studenog, na repertoaru su bile primjenjive likovne tehnike i vještine vođenja grupe. Tema je uključivala stvaranje zbirke raznih karata koje se mogu prikupljati u životu, pa su se tako u osobnoj škrinjici na kraju našle igraće karte, putne karte, karte za ulaz, kartoline, karte za proricanje budućnosti, geografske karte, članske karte... sve iz posve osobnih imaginarija.
Milica Kesić Kiš, voditeljica projekta i dizajnerica pobrinula se za ilustativni dio priče o putovanjima, uspomenama i odredištima. Tehnike su jednostavne, uključuju crtanje, bojanje, oblikovanje i ukrašavanje karata i kutija. Praktične su za korištenje u svim dobnim skupinama, pa tako i u domovima gdje rade i volontiraju okupljene osobe.
Marlena Plavšić, psihologinja, poduprla je prisutne u reflektiranju o destinacijama, kretanjima, razlozima i izborima, o sebi i budućnosti. I to su bili primjeri primjenjivih načina za poticanje kreativnog mišljenja i izražavanja, upotrebljivih za širenje vlastitih vidika, zabavu i grupno povezivanje.  
Daniela Vukelja, polaznica radionice, za bolje fizičko i mentalno usklađivanje praktično je provela prisutne kroz osam dijelova brokata (Ba Dua Jin), drevne kineske vježbe gibanja i usredotočenosti.
Radionice koje Udruga Suncokret - Pula provodi u okviru projekta Zabavne i korisne vještine financijski podržava Istarska županija i Grad Pula. Više informacija o radu udruge dostupno je na http://www.suncokret.hr/

Napisala: Marlena Plavšić

Galerija fotografija