ČETVRTI FESTIVAL PJEŠAČENJA NA STAZI SVETOG KOCIJANA U BORUTU

ČETVRTI FESTIVAL PJEŠAČENJA NA STAZI SVETOG KOCIJANA U BORUTU

Četvrti po redu Festival pješačenje u Borutu privukao je lijepi broj sudionika. Brojka se je popela iznad stotinjak planinara koji su iskoristili predivan  topli jesenski dan kako bi mogli uživati u vizurama Središnje Istre. Festival je otvorio načelnik Općine Cerovlje Emil Daus, koji je istaknuo kako su dvije pješačke staze osmišljene, očišćene i označene zalaganjem i radom mještana, od kojih je kasnije i pješačenju prisustvovao Toni Fabijan. Radovi na stazi odrađeni su tijekom 2013. i 2014. Godine, kada je održan i prvi borutski festival pješačenja. Prilika je to, rekao je Daus, da se iskoriste potencijali koje taj kraj ima. Kasnije su Patricija Jedrejčić, predsjednica organizatora pješačenja Planinarskog društva "Pazinka" i Sonja Levak, licencirana vodičkinja, upoznale prisutne s izgledom staze te su se pješaci podijelili u dvije grupe - na one koji će pješačiti po kraćoj turi i onoj duljoj - do vrha Stari Draguć i do samo Draguća.
Put je planinare vodio od željezničke stanice u Borutu, uz prugu i šumski put, ispod Istarskog ipsilona na šumski put, odakle je krenuo uspon prema ostacima crkvice Svetog Kocijana, koja se nalazi na 475 metara nadmorske visine. Okoliš ostataka crkvice mještani us uredili i očistili, tako da se jasno vidi ostatak jednobrodne građevine.  - Zbog flišne konfiguracije ostaci povijesnih slojeva u ovom dijelu Istre teško su uočljivi, a s ovog područja se u pulskom Arheološkom muzeju čuvaju ostaci s pretpovijesnog nalazišta, rekla je vodičkinja Sonja Levak u kratkoj prezentaciji povijesti ove crkvice. S druge strane, Toni Fabijan je okupljene upoznao s načinom života obližnjih zaselaka i trudom na koji su uložili trud u čišćenje ovog mikrolokaliteta.
 Od ruševina crkvice planinari su nastavili dalje prema makadamskom putu uz zaselak Bonašini te prema zaseoku Tenčići. Planinare, kojih je bilo u rasponu od 5 do 80 godina, pristiglih iz cijele Istre, polako su se otvarali pogledi na horizont Središnje Istre i zvonike u Lindaru i Gračišću te na brojna naselja ispod Učke i Ćićarije. Bila je to prigoda za fotografiranje uz predivnu pozadinu. Planinari su dalje nastavili pješačenje i pristigli su na vidikovac pokraj Paza, s kojih se čisto vidjela cijela okolica. Mnogi od njih su prvi put bili na ovoj stazi i nisu krili oduševljenje pogledom. Posebno su bili zanimljivi geomorfološki oblici nastali djelovanjem voda na fliš, a tako nastali neobični oblici dina mamili su brojne poglede na ovom prekrasnom dijelu poluotoka.
Uslijedilo je spuštanje i povratak preko Makarunske Vasi. Na kraju doline blagim usponom dugim oko kilometar put je vodio u pitomu plodnu zaravan punu obrađenih polja.  Preko sela Sandalji planinari su se vratili u Borut, prošavši pokraj crkvice Svetog Duha koja na ulaznim vratima ima glagoljskim slovima uklesanu godinu izgradnje - 1560. godinu.
 Nakon petosatnog hodanja i prijeđenih 13 kilometara, oni umorniji su se zaustavili, dok su oni željni još hodanja nastavili put pitoresknog Draguća. Na 12 kilometarskom dijelu pješačenja, prošli su pokraj najviše kote Središnje Istre - gradine Starog Draguća, koja se nalazi na 503 metra nadmorske visine. U povratku su planinari do Boruta išli kružnom stazom preko Komarije.
Pokrovitelji manifestacije su bili Općina Cerovlje i Istarska županija - Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb.
Tekst i fotografije: Anton Finderle

Galerija fotografija