Predstavljanje projekta "Kuhanjem do zdravog srca"

Predstavljanje projekta "Kuhanjem do zdravog srca"

Povodom svjetskog Dana zdravlja, Udruga za promicanje i očuvanje zdravlja PROCVAT ZDRAVLJA, 10. travnja 2017. godine organizirala je za javnost predstavljanje projekta "Kuhanjem do zdravog srca". Za polaznike projekta to je ujedno bila završna svečanost povodom uspješno završenog projekta u 2016. godini.
Najvažniji dio projekta bile su radionice kuhanja zdrave hrane na kojima su polaznici imali priliku naučiti pripremati jednostavna, zdrava i ukusna nutricionistički i energetski izbalansirana jela. Tijekom 2016. godine provedena su tri ciklusa radionica s po tri susreta u svakom ciklusu, a kroz koje je ukupno prošlo 58 polaznika. Na svakom susretu se tijekom par sati učilo pripremati šest jela i to: juha, glavno jelo, polpete (popečci), salata, namaz i desert. Tijekom 2017. godine nastavilo se s provedbom projekta i dosad su provedena dva ciklusa radionica kroz koje je prošlo 35 polaznika.
Projekt je prvenstveno namijenjen osobama s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pretilim osobama kao i svima koje se žele zdravije hraniti. Osim pripreme zdravih obroka, polaznici su imali prilike upoznati se i s drugim načelima zdravog života kao što su: redovita tjelovježba, pijenje dovoljne količine vode, izlaganje tijela sunčevim zrakama, izbjegavanje svih štetnih sastojaka i navika, umjerenost u dobrim navikama, pravilno disanje, uzimanje dovoljno vremena za dnevni i tjedni odmor, povjerenje u bližnje te duševni mir odnosno duhovnost.
Udruga provodi ovaj projekt od 2012. godine, a 2016. godine su partneri projekta po prvi puta postali Opća bolnica Pula i Istarski domovi zdravlja, dok ga je financijski podržala Istarska županija. 
Predstavljanje projekta organizirano je u svečanoj dvorani "Tone Peruško" na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Skupu od stotinjak osoba obratili su se: viša savjetnica za zdravstvo u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb mr. sc. Roberta Katačić, dr. med. u ime Istarske županije, Vedrana Fontana, mag. nutr. u ime Opće bolnice Pula i Istarskih domova zdravlja te Janko Žufić, dipl. ing. u ime Udruge Procvat zdravlja kao njen predsjednik. Korisnici projekta su tom prigodom dobili tiskan, bogato ilustriran i opremljen na 144 stranice, priručnik-kuharicu sa 65 recepata za pripremu zdravih jela, kao i potvrdu o sudjelovanju na projektu.

Janko Žufić, dipl. ing., predsjednik Udruge za promicanje i očuvanje zdravlja "Procvat zdravlja"

Galerija fotografija