Projekt "Samostalnost je naša budućnost" Udruge "Hoću-Mogu" Pazin

Projekt  "Samostalnost je naša budućnost" Udruge "Hoću-Mogu" Pazin

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Hoću-Mogu iz Pazina provodi projekt  "Samostalnost je naša budućnost" od rujna 2016. Projektom se uči i potiče djecu /adolescente u dobi od 12.g. i starije, da iskoriste svoje maksimalne mogućnosti kako bi se što više osposobili za samostalan život. Ovaj projekt sufinanciran je iz Proračuna Istarske županije te Proračuna Grada Pule  za  2017. godinu. Partneri u projektu su  Centar za odgoj i obrazovanje Pula i Centar Liče Faraguna Labin.
Iako se projekt  provodi od rujna 2016.g., same pripreme traju od početka  prošle godine. Projekt se provodi pod koordinacijom i vođenjem  Udruge Down DADI iz Padove, koja uspješno razvija projekt "Autonomia" već 10 godina. U dva navrata su majke i stručne suradnice iz Udruge Hoću-Mogu boravile u Udruzi Down DADI u Padovi, prisustvovale u svim vrstama aktivnosti projekta "Autonomia" te svjedočile odličnim rezultatima ovog ciljanog rada, pa takav projekt poželjele razviti i u Istri.
Trenutno na projektu sudjeluju dvije psihologinje i jedna rehabilitatorica te 9 (devetero) korisnika - adolescenata, od kojih je 5 (petero) stalna grupa, a 4 (četvero) povremena grupa, koja se polako uvodi u projekt. U planu za 2017. godinu bila nam je želja povećati i educirati broj stručnih osoba i organizirati novu grupu  iz Labina sa 5 (petero)  novih korisnika, no zbog nedovoljnih financijskih sredstava za sada to nije moguće.
S početkom lipnja 2017. završava prvi dio aktivnosti predviđenih u ovom projektu, koje su se provodile od početka veljače 2017. Kroz lipanj, srpanj i kolovoz odraditi će se  susreti roditelja i stručnih suradnika kako bi se obavili individualni i zajednički razgovori u cilju unaprjeđenja projekta, a početkom rujna nastaviti će se aktivnosti s korisnicima, pa sve do kraja studenog. Do sada su se aktivnosti provodile svakog petka u iznajmljenom stanu, u centru Pule, kako bi korisnicima bile blizu trgovine, javni prijevoz i zabavni sadržaji (kino, kazalište...).  Kroz aktivnosti korisnici su uspješno učili osobne podatke o sebi, kako koristiti novac, javni prijevoz ili  koristiti se receptima, odlazili su u trgovine po namirnice te spremali zajedničke večere. Isto tako učili su o osobnoj higijeni te kako održavati prostor u kojem borave. Usvajali su pravila ponašanja u društvu i na javnim mjestima, no što je najvažnije družili su se i razvili iskrena prijateljstva.
Iako se aktivnosti s korisnicima projekta službeno ne planiraju provoditi ljeti, oni se žele i planiraju družiti na moru, izletima i/ili jahanju, te  imaju potrebu za druženjem što i je jedan od glavnih ciljeva projekta. 

Galerija fotografija