2.konferencija o palijativnoj skrbi s međunarodnim sudjelovanjem: "Suradnjom do kvalitete u palijativnoj skrbi"

2.konferencija o palijativnoj skrbi s međunarodnim sudjelovanjem:  "Suradnjom do kvalitete u palijativnoj skrbi"

2.konferencija o palijativnoj skrbi s međunarodnim sudjelovanjem:  "Suradnjom do kvalitete u palijativnoj skrbi" održana je od 14 do 16 listopada 2016 u hotelu Park Plaza Histria. Organizatori su bili Istarski domovi zdravlja (IDZ),  Palijativna skrb Istarske županije, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu, Liga protiv raka Pula, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Ministarstva socijalne skrbi, Istarske županije i grada Pule.
Na konferenciji  je sudjelovalo  350 sudionika i nesumnjivo je već drugu godinu za redom to najveći skup palijativne skrbi (PS) u Hrvatskoj.  Pozvani su bili predvači iz Austrije, Engleske, Slovenije i Italije kao i predstavnici iz Hrvatske. Prikazane su razne palijativne inicijative i načini rada PS u Hrvatskoj.Predstavljena je zdravstvena, psihološka, duhovna i volontereska PS. Zadovoljstvo nam je bilo prikazati "Istarski model" rada palijativne skrbi koji je rezultat sinergijskog djelovanja Županije i IDZ-a i dobro poznat u ostalim županijama Hrvatske. Specijalistički mobilni palijativni tim već 5 godina djeluje na području Istarske županije sa sve većim brojem uključenih bolesnika. Uključivanje učenika medicinske škole bio je osvježenje konferencije, a osobito njihov projekt (ERASMUS) kojim im je odobrena posjeta Irskoj (hospiciji).
Teškoće u Hrvatskoj su manjkava  edukacija, nejasnoće u stacionarnoj skrbi, definiranje hospicija, nedostatak ljudskih resursa, ulazak u socijalni i obrazovni sustav, veliki dio organiziranja PS je zavisan o regionalnoj upravi  i dr.
Ponosni smo na izvrsnu organizaciju skupa, dobru stručnu prezentaciju, ali i atmosferu zajedništva hrvatskih "palijativaca".
Dr. Julijana Franinović Marković

Galerija fotografija