Održan nutritionDay u Općoj bolnici Pula
Dana 19.11.2015. godine u Općoj bolnici Pula po prvi puta je održan nutritionDay. NutritionDay je međunarodni projekt o kvaliteti bolničke prehrane u kojeg se ove godine uključila i Opća bolnica Pula. Istraživanje se provodi u cijelom svijetu na isti dan, a ove godine je nutritionDay održan u četvrtak 19. studenoga.
Glavni cilj projekta je borba protiv malnutricije odnosno pothranjenosti u zdravstvenim ustanovama. Prema svjetskim podacima više od 40% hospitaliziranih pacijenata je pothranjeno. Pothranjenost je povezana s lošijim zdravstvenim stanjem pacijenta, a samim time i s većim troškovima liječenja te s duljim boravkom u bolnici. Cilj nutritionDay-a je poboljšanje znanja i svijest o pothranjenosti u zdravstvrnim ustanovama, ali i ukupno poboljšanje kvalitete prehrane i važnosti nutritivne njege u zdravstvenim ustanovama (više na www.nutritionday.org).
Kroz upitnike, koji se koriste na svjetskoj razini, pratila se količina pojedene hrane tijekom 24 sata i zadovoljstvo prehranom, antropometrijski parametri, povijest tjelesne mase i zdravstveno stanje. Ispitani su pacijenti zajedno s njihovim roditeljima s odjela Pedijatrije i pacijenti s odjela Kardiologije.
Potaknuti nutritionDay-om napravili smo značajan pomak u prehrani pacijenata na Odjelu za Pedijatriju gdje je prehrana usklađena s novim Standardom prehrane bolesnika u bolnicama koji je stupio na snagu u svibnju 2015. godine.
Hvala svima koji su pomogli u provođenju projekta, a posebno hvala glavnim sestrama odjela Pedijatrije i Kardiologije, voditeljici i dijetitičarki u Odsjeku bolničke kuhinje, voditeljici Odjela za uslužne djelatnosti i nutricionistici zaposlenoj u sklopu EU projekta Love Your Heart.
Nadamo se da smo ispitanim pacijentima podigli svijest o važnosti pravilne prehrane te da će nam dobiveni rezultati koristiti u daljnjem poboljšanju i unapređenju kvalitete prehrane, ali i dati na važnosti praćenju nutritivnog statusa pacijenata.