Pula: Poglavrstvo usvojilo Godišnji izvještaj o praćenju onečišćenja zraka na području Istarske županije za 2007. godinu

Pula: Poglavrstvo usvojilo Godišnji izvještaj o praćenju onečišćenja zraka na području Istarske županije za 2007. godinu

Poglavarstvo Istarske županije je, na sjednici održanoj 17. lipnja 2008. godine, usvojilo Godišnji izvještaj o praćenju onečišćenja zraka na području Istarske županije za 2007. godinu kao i Dopunu godišnjeg izvještaja  koja se odnosi na obradu podataka mjerenja posebne namjene koja se provode u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko Goranske županije.

Izvještaje je izradio Odjel za zaštitu i unapređenje okoliša, Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije (travanj/svibanj 2008. godine).

U skladu s Programom praćenja kakvoće zraka u 2007. godini, koji je izrađen na temelju odredbi članka 25. i 28 Zakona za zaštitu zraka (NN br. 178/04), tijekom mjernog razdoblja od 1. siječnja do 31. prosinca 2007. godine, provedeno je praćenje kakvoće zraka putem lokalne mreže koju čine mjerne mreže gradova: Pula, Umag, Pazin, Buje te općina: Raša, Lupoglav i Marčana i mjerna mreža TE Plomin.

Prvi puta su i izvještaju obrađeni godišnji podaci s automatske mjerne postaje Koromačno Brovinje, koja je postavljena s ciljem praćenja utjecaja emisija tvornice cementa u Koromačnu na kakvoću zraka.

Elaboratom "Godišnji izvještaj o praćenju onečišćenja zraka na području Istarske županije za 2007. godinu", travanj 2008. godine i Dopunom godišnjeg izvještaja, svibanj 2008. godine prikazana je godišnja statistička obrada rezultata praćenje kakvoće zraka u lokalnoj mreži na mjernim postajama s ručnim posluživanjem i automatskim mjernim stanicama te mjernim stanicama za praćenje kakvoće zraka posebne namjene a sve sukladno odredbama članka 26. i članka 27. Zakona o zaštiti zraka.

Program praćenja općih i specifičnih onečišćenja na području Istarske županije u 2007. godini  proveden je na:

  • 16 mjernih postaja s ručnim posluživanjem uređaja postavljenih u četiri naselja i to u Puli, Umagu, Mostu Raša i Koromačnu. Na 8 mjernih postaja praćene su koncentracije SO2 i dima kao osnovnog pokazatelja onečišćenja, na 10 mjernih postaja mjerena je količina ukupne taložne tvari a na 5 mjernih postaja koncentracija dušikdioksida i
  • 6 automatskih mjernih postaja od čega četiri čine mrežu TE Plomin (Ripenda-Vrbanci, Sv. Katarina, Plomin grad i Klavar), jedna u sklopu mreže naselja Koromačno (Brovinje) te jedna mjerna postaja postavljena u Puli na lokaciji Fižela.

Meteo pokazatelji se prate na mjernoj postaji Štrmac u sklopu mjerne mreže TE Plomin.

Praćenje kakvoće zraka posebne namjene provedeno je oko: Tvornice stočne hrane Pazinu (dva mjerna mjesta), kamenoloma Plovanija (dva mjerna mjesta), kamenoloma Križanci u Žminju (tri mjerna mjesta), asfaltne baze Podberam (tri mjerna mjesta), kamenolom "Sv. Nikola" (tri mjerna mjesta) te kamenoloma "Vranja" (na četiri mjerna mjesta) koje je provedeno u suradnji ZZJZIŽ s NZZJZPGŽ.

Na navedenim mjernim postajama pratila se ukupna taložna tvar i sadržaj metala u njoj  (olova, kadmija i nikla).

Statističkom godišnjom obradom relevantnih pokazatelja onečišćenja zraka, sukladno propisanoj metodologiji, izvršena je kategorizacija kakvoće zraka za područja koja su zastupana mjernim mrežama za 2007. godinu.

Na temelju obrade podataka, na svim mjernim stanicama je zrak, za sve mjerene pokazatelje onečišćenja bio I kategorije osim na lokaciji oko kamenoloma Vranja, zastupljenom mjernom stanicom VR02, gdje je zabilježeno da taložna tvar prelazi granične vrijednosti onečišćenja pa se taj lokalitet uvrstio u II kategoriju zraka i na lokacijama koje su zastupljene mjernim postajama SV. Katerina i Ripenda gdje je zabilježeno da koncentracija ozona prelazi propisane vrijednosti pa su ti lokaliteti uvršteni u III.kategoriju.

U pogledu povećane koncentracije ukupne taložne tvari, Tvrtka Readymix Croatia d.o.o. iz Kaštel Sućurca koja gospodari kamenolomom Vranja je, na temelju kategorizacije zraka u 2005. godini (III kategorija) izradila sanacijski program kojega je prezentirala predstavnicima lokalne samouprave kao i predstavnicima županije. Sanacijski program započeo je krajem 2006. godine a planirani završetak je bio veljača 2008. godine. Rezultati sanacijskog programa odnosno uvrštavanje lokacije zastupljeno mjernom mrežom Općine Lupoglav u I. kategoriju zraka očekuje se u izvješću za 2008. godinu.

Najme, na mjernoj postaji VR02 se ukupna taložna tvar u 2007. godini kretala u rasponu od 352 mg/m2dan (studeni) do 488 mg/m2dan. Srednja godišnja količina ukupne taložne tvari iznosila je 373 mg/m2dan što je više od granične vrijednosti (GVUTT=350 mg/m2dan) za  6,57%. Usporedbom srednjih godišnjih količina ukupne taložne tvari zabilježenih na promatranoj mjernoj postaji tijekom 2006. i posebno 2005. godine vidi se da su mjere sanacijskog programa imale značajan učinak. Naime, tijekom 2005. godine je srednja godišnja količina ukupne taložne tvari prelazila graničnu vrijednost za 122,30% (778 mg/m2dan) a tijekom 2006. za 109,43% (733 mg/m2dan). 

Koncentracija ozona se tijekom 2007. godine pratila se na mjernim postajama Ripenda i Sv. Katarina.

Na mjernim postajama su prekoračene tolerantne i granične vrijednosti za ozon propisane Uredbom o ozonu (NN br. 133/05). Srednja godišnja koncentracija ozona na mjernoj postaji Sv. Katerina iznosila je 65,95 č¾g/m3  a na mjernoj postaji Ripenda 71,37 č¾g/m3. Učestalost pojava visokih koncentracija ozona je manja u odnosu na 2006. godinu.

Na temelju Zaključka Poglavarstva Istarske županije iz 2007. godine, Klasa: 351-01/07-01/09; Urbroj: 2163/1-01/8-07-2 od 21. kolovoza 2007. godine, Upravni odjel za održivi razvoj je, zbog  povećane koncentracije ozona zabilježene i tijekom 2006. godine na mjernoj postaji Ripenda, zatražio izvorno tumačenje od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Prema tumačenju MZOPUG-a, Klasa: 351-02/07-04/70; Urbroj: 531-08-2-07-2 od 20. srpnja 2008. godine, onečišćenost ozonom je potrebno promatrati u dva stupnja. Tako se u Uredbi propisuje 2010. godina kao godina za dosezanja tolerantnih vrijednosti ili ciljanih vrijednosti prema direktivi. Također se navodi da će to biti prva godina čiji će se podaci koristiti za izračunavanje sukladnosti u odnosu na direktivu. Po drugoj strani, Uredbom su također propisane granične vrijednosti, odnosno dugoročni ciljevi koji će se preispitivati najkasnije do 2020. godine.

Osim toga u izvornom tumačenju MZOPUG-a navodi se da je ozon specifičan plin koji u atmosferi reagira s drugim tvarima te je njegova koncentracija u direktnoj vezi s koncentracijama hlapivih organskih spojeva, dušikovih oksida i sunčevog zračenja te su izrazito podložna prijenosu na velike udaljenosti. Iz tih razloga se pitanje smanjenja koncentracija ozona u zraku prvenstveno rješava na globalnoj razini zajedničkim akcijama država koje su stranke međunarodnog ugovora Konvencije o dalekosežnom prekograničnom onečišćenju zraka.

Slijedom navedenoga, a u skladu s direktivama EU, države su obavezne provoditi planove i programe kako bi se do 2010. godine u najvećoj mogućoj mjeri postigle ciljane vrijednosti.

Stoga je Vlada RH na sjednici 8. svibnja 2008. godine donijela Plan zaštite i poboljšanja kakvoće zraka za razdoblje od 2008. do 2011. godine. Planom su utvrđeni programi i mjere za smanjivanje nepovoljnih učinaka zakiseljavanja, eutrofikacije i fotokemijskog onečišćenja nastalih kao posljedica i povećanju koncentracije ozona u zraku.

Iz navedenog Plana vidljivo je da su povećane koncentracije ozona na području RH zabilježene i na mjernim postajama u Zagrebu, Rijeci, Gradištu i Makarskoj te da su srednje godišnje koncentracije na navedenim mjernim postajama nešto više u odnosu na one zabilježene na mjernim postajama Ripenda i Sv. Katerina.

Elaborat:
Godišnji izvještaj o praćenju onečišćenja zraka na području Istarske županije za 2007. godinu sa Dopunom godišnjeg izvješća