Pula: Poticajnim sredstvima "INTERREG IIIA - CARDS/PHARE Jadranska prekogranična suradnja " do vrijednih projekata
![Pula: Poticajnim sredstvima "INTERREG IIIA - CARDS/PHARE Jadranska prekogranična suradnja " do vrijednih projekata](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/c3/1a/c31a6615-901f-49b2-970d-2e5cdd1cbf88/20071015.jpg__720x550_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg)
Istarski župan Ivan Jakovčić, član Poglavarstva zadužen za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Gracijano Prekalj predstavili su danas novinarima projekte Istarske županije za koja su dodijeljena sredstva na natječaju " INTERREG IIIA - CARDS/PHARE Jadranska prekogranična suradnja ".
Jadranska je regija prepoznata, odmah u početku, kao novi oblik udruživanja i suradnje, rekao je župan, slikovito se izrazivši kako je to jedna moderna europska arhitektura na Jadranu.
Tri projekta - ADRI.EUR.O.P, AMAMO i ADRIA-FOOD QUALITY - za koje su nedavno potpisani ugovori o financiranju, potvrđuju kontinuitet u suradnji Istarske županije s drugim regijama u Europi i građenju partnerskih odnosa u cilju zajedničkog razvoja.
Ukupna vrijednost projekta ADRI.EUR.O.P ( Adriatic Euroregion Operational Plan/Operativni plan Jadranske euroregije) je oko 79.000 eura. Europska ga komisija donira s oko 59.000 eura, Istarska županija, kao vodeći partner za Hrvatsku, s 8.000, a Ministarstvo mora, prometa i veza s blizu 11.700 eura.
AMAMO ("Attraverso il mare e i monti" /"Preko mora i planina" ) je projekt, vrijedan blizu 1.300.000 eura, od čega je iz financijskog instrumenta CARDS osigurano blizu 70.000 eura. Tim se projektom vrednuje europsko turističko tržište, kroz zaštitu i komercijalizaciju autohtonih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Za projekt ADRIA-FOOD QUALITY, vrijedan preko 700.000 eura, iz financijskog instrumenta CARDS odobreno je 76.000 eura. Njime se potiče certifikacija i standardizacija proizvoda u cilju promocije jadranskog prostora kao područja visokokvalitetnih proizvoda voćarsko-povrtlarskog i životinjskog podrijetla, te proizvoda na bazi žitarica, kao što su autohtona istarska jela od tjestenine.