Konsenzus konferencija 2012. godine

U četvrtak 14. lipnja 2012. godine je u prostorijama Vile Marie održana, sukladno Planu za zdravlje, druga Konsenzus konferencija s ciljem odabira novih zdravstvenih i socijalnih prioriteta u Istarskoj županiji za naredno četverogodišnje razdoblje. Na konferenciju su pozvani predstavnici uprave, struke,  civilnog sektora i medija, a odazvalo se 42 osobe. Sudionicima su predstavljeni rezultati dotadašnjeg rada i ispitivanja potreba (statistički podaci, fokus grupe, ispitivanja - upitnici kod zdravstvenih djelatnika, web anketa). Na kraju je donesen konsenzus da su prioritetna područja u čiji razvoj bi trebalo posebno ulagati slijedeća: mentalno zdravlje mladih (posebno alkoholizam), obitelj, starije i nemoćne osobe, osobe s invaliditetom, prevencija kardiovaskularnih bolesti, palijativna skrb, rak debelog crijeva, rane intervencije kod djece s teškoćama u razvoju. U tijeku je detaljnije definiranje problema i ciljeva unutar odabranih prioritetnih područja.

Partnerska konferencija u prioritetu "rak dojke"

17.10.2011. godine u Velikoj vijećnici Gradskog vijeća Grada Poreča u sklopu Plana za zdravlje građana Istarske županije održana je partnerska konferencija o raku dojke.
Na konferenciji su sudjelovali partneri koji su realizirali aktivnosti: predstavnici jedinica lokalne samouprave, povjerenstava za ravnopravnost spolova, zdravstvenih ustanova (patronažne sestre, radiolozi, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo), udruga i Tima za zdravlje Istarske županije. Rak dojke je vodeći lokalitet raka kod žena, svaka treća žena koja oboli od raka oboli upravo od raka dojke. Istarska županija je kroz prioritet "rak dojke" iz Plana za zdravlje od njegovog osmišljavanja 2002.g., donošenja 2005. pa do danas u suradnji s brojnim partnerima pokrenula mnoge aktivnosti i postigla zapažene rezultate koji su prezentirani na konferenciji. Kroz rad u malim grupama raspravljeno je što je u planskom razdoblju do kraja 2012.g. potrebno i moguće učiniti.

Prva partnerska konferencija

10. rujna 2008. godine održana je prva Partnerska konferencija s ciljem boljeg povezivanja ključnih subjekata nadležnih ili uključenih u rješavanje županijskih javnozdravstvenih prioriteta, te s ciljem prihvaćanja vizije, misije i ciljeva usmjerenih ka razvoju kontinuirane suradnje. Pozvano je 60 sudionika iz 51 pravnog subjekta, a odazvao se 61 predstavnik. Ponuđenu odluku o razvoju partnerstva na Planu za zdravlje potpisao je 21 partner.