Temeljem čl.11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15 i 69/22), Istarska županija otvara i objavljuje dana 13. ožujka 2024. godine

SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU
O PRIJEDLOGU 
Pravilnika 
o dodjeli kapitalnih potpora jedinicama lokalne samouprave u cilju poticanja ravnomjernog razvitka na području Istarske županije

  1. Otvara se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Pravilnika o dodjeli kapitalnih potpora jedinicama lokalne samouprave u cilju poticanja ravnomjernog razvitka na području Istarske županije.
  2. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije i udruge, odnosno cjelokupna zainteresirana javnost da u postupku savjetovanja na Prijedlog Pravilnika dostave svoje prijedloge i mišljenja. 
  3. Savjetovanje s javnošću trajat će od 13. ožujka 2024. do 12. travnja 2024. godine, u kojem roku svi prijedlozi i primjedbe moraju biti dostavljeni na Obrascu za sudjelovanje u savjetovanju, koji se nalazi u privitku i čini sastavni dio ove objave. 
  4. Obrazac za sudjelovanje mora biti popunjen sa svim traženim podacima, te dostavljen najkasnije do 12. travnja 2024. godine na e-mail: promet@istra-istria.hr.
  5. Ova objava bit će istaknuta na internetskom službenom portalu Istarske županije www.istra-istria.hr
  6. Po završetku savjetovanja će svi pristigli prijedlozi i mišljenja biti razmotreni, te će se sastaviti Izvješće savjetovanju koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi, koje će biti objavljeno na web stranici Istarske županije www.istra-istria.hr najkasnije u roku od 8 dana od završetka savjetovanja.
  7. Tekst Prijedloga Pravilnika o dodjeli kapitalnih potpora jedinicama lokalne samouprave u cilju poticanja ravnomjernog razvitka na području Istarske županije dostupan je na poveznici.
  8. Nacrt Pravilnika o dodjeli kapitalnih potpora jedinicama lokalne samouprave u cilju poticanja ravnomjernog razvitka na području Istarske županije izradili su službenici Upravnog odjela za održivi razvoj i Upravnog odjela župana.

Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Pravilnika:

Donošenjem novog Pravilnika, prestaje važiti Pravilnik o uvjetima i kriterijima za sufinanciranje programa/projekta ravnomjernog razvitka iz Proračuna Istarske županije („Službene novine Istarske županije“ broj: 7/20.).

Donošenjem Pravilnika cilj je utvrditi uvjete, kriterije i postupak za odabir  projekata koji će se sufinancirati iz Proračuna Istarske županije, a u svrhu poticanja ravnomjernog razvitka na području Istarske županije.

U odnosu na pravilnik koji prestaje važiti novim se pravilnikom u bitnom mijenja visina iznosa projekta koji ne moraju biti sufinancirani od strane jedinica lokalne samouprave (na vrijednost do 25.000,00 €), u cilju usklađena prilikom prelaska u eure povećava se iznos prihoda JLS do kojeg su JLS prihvatljivi prijavitelj (na 1.350.000,00 €), dodatno se propisuje postupak povećanja iznosa sufinanciranja te detaljnije propisuje način praćenja izvršenja ugovora i podnošenja izvješća. U skladu s navedenim na odgovrajući se način usklađuju i prilozi.