Temeljem čl. 11. Zakona o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, br. 85/15 i 69/22), Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata („Narodne novine“, br. 140/09) te članka 13. Zakona o zaštiti od požara (Narodne novine, br. 92/10, 114/22) Istarska županija otvara i objavljuje dana 19. siječnja 2024. godine

SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU
O PRIJEDLOGU 
PLANA ZAŠTITE OD POŽARA NA PODRUČJU ISTARSKE ŽUPANIJE

  1. Otvara se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Plana zaštite od požara na području Istarske županije.
  2. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije i udruge, odnosno cjelokupna zainteresirana javnost da u postupku savjetovanja na Prijedlog Plana dostave svoje prijedloge i mišljenja. 
  3. Savjetovanje s javnošću trajat će od 19. siječnja do 19. veljače 2024. godine, u kojem roku svi prijedlozi i primjedbe moraju biti dostavljeni na Obrascu za sudjelovanje u savjetovanju, koji se nalazi u privitku i čini sastavni dio ove objave. 
  4. Obrazac za sudjelovanje mora biti popunjen sa svim traženim podacima, te dostavljen zaključno s 19. veljače 2024. godine na e-mail: odrzivi.razvoj@istra-istria.hr
  5. Ova objava bit će istaknuta na internetskom službenom portalu Istarske županije www.istra-istria.hr 
  6. Po završetku savjetovanja svi će pristigli prijedlozi i mišljenja biti razmotreni, te će se sastaviti Izvješće o savjetovanju koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi, koje će biti objavljeno na web stranici Istarske županije www.istra-istria.hr najkasnije dana  29. veljače 2024. godine.
  7. Tekst Prijedloga Plana zaštite od požara na području Istarske županije nalazi se u privitku i čini sastavni dio ove objave.
  8. Za izradu predmetnog akta nije bila osnovana radna skupina. Izrađivač plana je Braniteljska zadruga AKTIVAN ŽIVOT iz Ivankova.

Privici:

  1. Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju
  2. Prijedlog Plana zaštite od požara na području Istarske županije

Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Plana:

Plan zaštite od požara temeljni je normativni akt Istarske županije koji uređuje sustav organizacijskih i tehničkih mjera te utvrđuje konkretne odnose i obaveze pojedinih subjekata iz domene zaštite od požara.
Plan je izrađen je u skladu sa Pravilnikom o planu zaštite od požara („Narodne novine“, br. 51/12), a donosi se na temelju Procjene ugroženosti od požara.

Usklađivanje Plana zaštite od požara za područje Istarske županije obavlja se sukladno članku 5. Pravilnika o planu zaštite od požara („Narodne novine“, br. 51/12), a u svezi s člankom 13. stavkom 8. Zakona o zaštiti od požara („Narodne novine“, br. 92/10, 114/22) kojim je propisano da je predstavničko tijelo Županije u cilju praćenja izvršenja Plana zaštite od požara, najmanje jednom tijekom godine dužno preispitati njegov sadržaj i ocijeniti usklađenost Plana s novonastalim uvjetima (urbanističkim, graditeljskim, promjenom namjene građevine i sl.) te pratiti dinamiku realizacije i financijskih sredstava planiranih za zaštitu.
Sadržaj Plana je određen Pravilnikom o planu zaštite od požara („Narodne novine“ br. 51/12).

Savjetovanje se provodi sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama («Narodne novine», br. 25/13 i 85/15) te Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata («Narodne novine», br. 140/09).

Savjetovanje s javnošću provodi Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije putem mrežne stranice objavom nacrta prijedloga općeg akta, s obrazloženjem razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem akta te pozivom javnosti da dostavi svoje prijedloge i mišljenja na elektronsku adresu: odrzivi.razvoj@istra-istria.hr.

Savjetovanje s javnošću traje 30 dana, a po isteku roka za dostavu mišljenja i prijedloga nadležno upravno tijelo izradit će i objaviti na mrežnoj stranici Istarske županije Izvješće o savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za (ne)prihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi.

Slijedom iznesenog potrebno je donijeti Plan zaštite od požara na području Istarske županije.