Informacija: Rezultati devetog ispitivanja kakvoće mora na plažama Istarske županije u 2014. godini

Sukladno kalendaru uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, u periodu od 8. do 14. rujna 2014. godine, proveo deveto redovno uzorkovanje mora na plažama Istarske županije.

Ukupno je uzorkovano 203 uzoraka mora na plažama od Savudrije do Brseča. Od ukupno 203 uzoraka na 193 mjernih mjesta zabilježena je izvrsna kakvoća mora što iznosi 95,08% od ukupno analiziranih uzoraka.

Na 5 mjernih mjesta (2,46%) more je bilo dobro, a na 5 (2,46%) je zabilježeno more zadovoljavajuće kakvoće za kupanje, sport i rekreaciju.

Zadovoljavajuće more je zabilježeno na plažama u Plominskom zaljevu-Dražine istok, Dugoj uvali-Hotel Croatia, Plaži Špina, Pelegrin i AC Finida u sredini uvale.

Može se pretpostaviti da je na plažama sa zadovoljavajućom kvalitetom mora rezultatu kvalitete doprinijela i obilna kiša koja je prethodila uzorkovanju.

U niti jednom uzorku nije zabilježena nezadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje, sport i rekreaciju.

Tijekom uzorkovanja je zabilježeno da se temperatura zraka kretala od 14,4 °C do 27,2 °C , a temperatura mora od 20,0 °C  do 24,0 °C.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na  službenim Internet stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/), Istarske županije (www.istra-istria.hr) i Zavoda za javno zdravstvo IŽ (www.zzjziz.hr).