Informacija: Rezultati sedmog ispitivanja kakvoće mora na plažama Istarske županije u 2014. godini

Sukladno kalendaru uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, u periodu od 12. do 16. kolovoza 2014. godine, proveo sedmo redovno uzorkovanje mora na plažama Istarske županije. Ukupno je uzeto 204 uzoraka s time što je uzorkovanje provedeno na 203 mjernih mjesta ili plaže ali je, zbog onečišćenja na plaži  u Pješćanoj uvali, koja administrativno pripada Općini Medulin, uzorak uzet dva puta. Naime, uzrokovano vremenskim neprilikama u subotu 16. kolovoza popodnevnim satima je došlo do izlijevanja otpadnih voda iz kanalizacijskog sustava . Zbog onečišćenja na plaži je podignuta crvena zastava koja upozorava kupače o zabrani kupanja i ista će biti izvješena dok se, svakodnevnim uzorkovanjem i analizom, ne utvrdi da kakvoća mora zadovoljava standarde propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN br. 73/08).

Od ukupno uzorkovanih 204 uzorka na 201 mjernom mjestu zabilježena je izvrsna kakvoća mora što iznosi 98,53% od ukupno analiziranih uzoraka. More pogodno za kupanje sport i rekreaciju (dobra kakvoća mora, obilježena na karti zelenom bojom) zabilježeno je na jednoj plaži dok je zadovoljavajuća kakvoća mora u odnosu na propisan standard zabilježena također na jednoj plaži i to na području Grada Rovinja - Crveni otok u uvali zapadno od nasipa s oznakom Ro40.

Kao što je već naglašeno, rezultati bakteriološke analize mora u uzorku uzetom 16. kolovoza na mjernom mjestu Pješćana uvala, plaža ukazuju da je broj izraslih kolonija crijevnih enterokoka i E. coli u razredu nezadovoljavajuće kakvoće jer vrijednosti premašuju standarda za zadovoljavajuću kakvoću koji su navedeni u tablici br. 1. Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN br. 73/08) u kojoj su dati standardi za ocjenu kakvoće mora nakon svakog ispitivanja.

Tijekom uzorkovanja je zabilježeno da se temperatura zraka kretala od 20,8 do 31,2 °C a temperatura mora od 25,0 do 27,8 °C.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na  web stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/), Istarske županije (www.istra-istria.hr) i Zavoda za javno zdravstvo IŽ (www.zzjziz.hr).