Informacija: Rezultati šestog ispitivanja kvalitete mora na plažama Istarske županije u 2014. godini

Sukladno kalendaru uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, u periodu od 29. srpnja do 2. kolovoza 2014. godine, obavio šesto redovno uzorkovanje morske vode na plažama Istarske županije.

Ukupno je uzorkovano more na 203 mjerna mjesta ili plaže. U periodu uzorkovanja zabilježeno je da se temperatura zraka kretala od 21,0 do 27,0°C a temperatura mora od 23,2 do 24,8°C.

Prema bakteriološkim pokazateljima - broju izraslih kolonija crijevnih enterokoka i broju izraslih kolonija E. coli  u 100 ml morske vode, te usporedbom sa standardima za ocjenu kakvoće mora nakon svakog ispitivanja propisanih Uredbom, na 194 mjernih mjesta ili u 95,00% uzoraka zabilježeno je more izvrsne kakvoće. Dobra kakvoća mora za kupanje sport i rekreaciju zabilježena je na 3 mjerna mjesta ili u 1,00% uzoraka, dok je zadovoljavajuća kakvoća mora zabilježena na 6 mjernih mjesta ili u 2,00% uzoraka. Ni u jednom uzorku nije zabilježeno more nezadovoljavajuće kakvoće.   
 
Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na  web stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/), Istarske županije (www.istra-istria.hr) i Zavoda za javno zdravstvo IŽ (www.zzjziz.hr).