Oriano Otočan sudjelovao na Svjetskom forumu za demokraciju

Oriano Otočan sudjelovao na Svjetskom forumu za demokraciju

U srijedu,10. listopda u Strasbourgu je održan Svjetski forum za demokraciju, konferencija u organizaciji Skupštine europskih regija, Kongresa Vijeća Europe i francuske regije Alzas. Oriano Otočan, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i EU integracije, ujedno i predsjednik ALDA-e (Association of Local Democracy Agencies), sudjelovao je na okruglom stolu pod nazivom "Kako regije doprinose demokraciji", održanom u regionalnoj skupštini regije Alzas.

Govoreći o iskustvima europskog regionalizma, gdje postoje različiti modeli organizacije države, pročelnik Otočan naveo je da na području jugoistočne Europe regionalizam i decentralizacija nisu dovoljno razvijeni. Ta se situacija, istaknuo je, odnosi i na Hrvatsku, gdje je država još uvijek previše centralizirana i ne postoji jasna slika kako bi hrvatske regije trebale izgledati.

- Pitanje formiranja regija vrlo je važno za lokalnu demokraciju, jer su regionalne vlasti važne u transmisiji želja i potreba građana prema nacionalnim i europskim vlastima, a kvalitetna uloga regija očituje se i u sudjelovanju građana u donošenju odluka koje se tiču građana na europskoj razini. U razmatranju formiranja regija, uz kriterije ekonomske efikasnosti te vrlo važne financijske racionalnosti, potrebno je uzeti u obzir i kriterije zajedničkog identiteta na određenom području, kulturne i geografske specifičnosti te pitanje lokalne demokracije, u kojoj građani imaju mogućnost biti dovoljno "blizu" donošenja odluka, rekao je.

Na konferenciji, čija je tema bila "Regionalizacija i demokracija" pročelnik Otočan predstavio je iskustva Istarske županije i njene rezultate u postizanju regionalizma, te ujedno predstavio rad ALDA-e. Među govornicima sudjelovali su predsjednica Skupštine europskih regija Michà¨le Sabban, predsjednik Vijeća regije Alzas Philippe Richert, Generalni tajnik Skupštine Vijeća Europe Andreas Kiefer te Jean-Pierre Liouville, predstavnik Komore regija u Skupštini Vijeća Europe.

Uz pročelnika Otočana, iskustva iz svojih regija predstavili su predstavnica Istanbula u Skupštini europskih regija Hande à–zsan Bozatli, Savjetnik za političke poslove Glavne Delegacije Quebeca u Parizu Antoine Malone, zatim ministar planiranja i regionalnog razvoja  Jameleddine Gharbi iz Tunisa, generalni tajnik Udruge Sjeveroistočne Azije Kim Jae Hyo iz Južne Koreje te predstavnik Komore regija pri Skupštini Vijeća Europe Leen Verbeek iz Nizozemske.

Galerija fotografija