Istarsku županiju posjetilo izaslanstvo poljske regije Malopolska

Istarsku županiju posjetilo izaslanstvo poljske regije Malopolska

U Istarskoj je  županiji od 1. do 3. srpnja boravilo izaslanstvo poljske regije Malopolska. U sklopu  boravka, susreli su se s predstavnicima Istarske županije u Puli gdje se razgovaralo o suradnji između dvije regije na području kulture, turizma, obrazovanja i poljoprivrede. U Istarskoj razvojnoj agenciji, održano je predavanje "Predstavljanje iskustva poljske regije Malopolska u iskorištavanju EU fondova"  na kojem su svoja iskustva predstavili: Jacek Krupa, član Uprave Malopolske regije, Piotr Syzmanski, pročelnik Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju i Rafal Kocot pročelnik Odjela za međunarodnu suradnju.
                  
Pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan napomenuo je kako je riječ o predavanju namijenjenom predstavnicima jedinica lokalne samouprave i institucija Istarske županije - gradova, općina, agencija i  ustanova koje već sada koriste EU sredstva, te će ona biti veća i dostupnija nakon ulaska RH u Europsku uniju. Poljska je zemlja koja slovi kao najuspješnija u Europskoj uniji u povlačenju sredstava EU fondova, riječ je o 80-ak milijardi eura koje su povukli od 2007. godine do danas.
                   
Otočan je istaknuo i važnost primjene Regionalnih operativnih planova, čija je praksa zaživjela u Poljskoj, s naglaskom na decentralizaciju, s čime se Krup složio  i rekao da decentralizacija garantira uspješnost regija i bolju apsorpciju EU sredstava na regionalnoj i lokalnoj razini naglasio, kako novac nije lako privući jer je potrebno promijeniti način razmišljanja, te zaposliti mlade i obrazovane ljude.

Za boravka u Istri, poljski su gosti pogledali i predstavu  Anno Domini 2012. pod nazivom «Posjeta/The Visit» koja je odigrana u sklopu Međunarodnog kazališnog festivala PUF-a kroz međunarodni projekt kojeg su zajedno realizirali poljski Teatar KTO iz Krakowa i naš Dr. INATU. Poljsko izaslanstvo posjetit će i Rovinj te razgledati Muzej batane.

Galerija fotografija