Pula: Održan sastanak u sklopu projekta Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj

Pula: Održan sastanak u sklopu projekta Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj

U sklopu projekta Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj i u organizaciji Regionalnog centra za jednakost spolova iz Zagreba, dana 28. lipnja 2012. godine u Kršanu, u domaćinstvu Stare staze,  održao se sastanak čija je svrha bila otvoriti dijalog po pitanju žena iz ruralnih dijelova Istarske županije predstavljajući potrebe, perspektivu i interese žena u tim područjima.

Opća situacija u Jugoistočnoj Europi u ruralnom razvoju i sudjelovanje žena u njemu, je vrlo slaba. Kako još uvijek ne postoje jasni socio-ekonomski pokazatelji današnjeg stanja u ruralnim prostorima, posebice položaja žena u ruralnim područjima Hrvatske, ovakim se okupljanjima želi doprinijeti poboljšanoj vidljivost problematike žena u tim sredinama.
 
Bolji pokazatelji se tiču sudjelovanja žena u političkom životu, iako je tendencija da su žene najmanje zastupljene u lokalnoj politici u zemljama Jugoistočne Europe, posebno na izvršnim pozicijama gdje od 1-5% takvih mjesta drže žene, poručila je Mary Anne Rukavina Cipetić, predstavnica Regionalnog centra za jednakost spolova. Također, naglasila je da su prepreke s kojima se susreću žene u svim aspektima političkog i javnog života, ali i obiteljskog/privatnog života puno složeniji u ruralnim područjima.

Stoga se ovakim okupljanjima želi doprinijeti poboljšanom sudjelovanju žena u ruralnom razvoju i osnaživanju ruralnih žena u sedam zemalja Jugoistočne Europe te potaknuti veće razumijevanje trenutnog stanja žena u takvim sredinama.

Na sastanku je najavljeno da će se u okviru projekta pokrenuti inicijativa Žena u ruralnom razvoju u sedam zemalja iz regije, u koju će biti uključene i predstavnice iz ruralnih dijelova Istarske županije. Ta je incijativa od velikog značaja s obzirom da je prva na ovim prostorima, ali i u Europi.
Također, predstavljeno je pokretanje mreže Žena u ruralnom razvoju Jugoistočne Europe - SEE WoRD, u koju će se uključiti i predstavnice iz naše županije.

Uz članice projektnog odbora, sastanak su podržale Viviana Benussi, zamjenica župana i predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova koja je najavila skoro usvajanje Akcijskog plana za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine u kojem će jedan od prioriteta biti upravo unaprijeđenje znanja i svijesti o položaju žena u ruralnim područjima.

Jasna Jaklin Majetić, Predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula ukazala je na značaj i doprinos koje poduzetnice iz ruralnih krajeva imaju na ruralni razvoj Istre te o incijativama podrške razvoju ženskom poduzetništvu. Sudionicama se obratila i Eni Modrušan, zamjenica gradonačelnika grada Labina i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Labina u čijoj se organizaciji realiziralo ovo značajno okupljanje.

Sastanku su se pridružile nositeljice obrta koje promiču stare zanate, poduzetnice, zaposlenice u agroturzmu, predstavnice turističkih zajednica, članice Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, predstavnice civilnog društva te predstavnice ureda državne uprave u Istarskoj županiji.

Galerija fotografija