SEA-R Transnacionalna konferencija o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti

SEA-R Transnacionalna konferencija o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti

SEA-R Transnacionalna konferencija o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti održana je dana 28.06.2012, u Rapcu, u sklopu EU projekta Sustainable Energy in the Adriatic Regions: Knowledge to Invest, koji je sufinanciran putem IPA Adriatic CBC Programa 2007-2013. Organizator transnacionalne konferencije je IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija.

Na konferenciji se okupio velik broj posjetitelja, a uz partnere na projektu SEA-R, predstavnike Općine Pesaro, Provincije Ferrara, Centurie RIT ROMAGNA, Regionalnog razvojnog centra Koper, Lokalne inicijative razvoja iz Banja Luke, te suradnike predstavnike Istarske županije, Općine Cesene i Europskog Centra za obnovljive izvore energije Gà¼ssing, koji su podržali organizaciju ove konferencije, konferenciji su nazočili i zamjenik Župana Istarske županije g. V. Grubišić, Gradonačelnik g. T.Demetlika, Ravnatelj HERA Hrvatske energetske regulatorne agencije g. Danijel Žamboki, predstavnici HGK, Istarske županije, IDA-e, projektanti arhitekture, elektro i strojarski inženjeri, predstavnici tvrtki za upravljanje zgradama  te mnogobrojni poduzetnici s područja energetike.

Predavanja je na temu mogućnosti korištenja sunčeve energije, dopune Zakona o tržištu električne energije i perspektivi korištenja sunčeve energije u Hrvatskoj održao profesor doc.dr.sc. Ljubomir Majdandžić dipl.ing.. O niskoenergetskoj i gotovo nultoj (pasivnoj) kući, te mjerama energetske učinkovitosti u novogradnji i obnovi  govorio je prof. Ljubomir Miščević dipl.ing.arh. Prof. Franz Jandrisits dipl. ing. predstavio je Grad Gà¼ssing, energetski neovisan grad, poznati model korištenja obnovljivih izvora energije.

Valter Poropat, direktor IRENA-e ukazao je na važnost primjene obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti i što je možda najvažnije, napomenuo je da uslijed kontinuiranog porasta cijena energenata, te klimatskih promjena, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost sve više dobivaju na značenju i postaju imperativ održivog razvoja.

Po završetku konferencije sudionici konferencije obišli su postrojenja solarnih kolektora za pripremu tople potrošne vode u dječjem vrtiću Pjerina Verbanac i postrojenje fotonaponske elektrane na krovu tvornice CIMOS TPS na Dubrovi.

Galerija fotografija