Bruxelles: Sudjelovanje župana u radu 94. plenarne sjedenice Odbora regija Europske unije

Bruxelles: Sudjelovanje župana u radu 94.  plenarne sjedenice Odbora regija Europske unije

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić je 15. veljače 2012. godine u Briselu, kao član Izaslanstva promatrača hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u - Odboru regija Europske unije/Committee of Regions of the Europen Union - bio na prijemu kod predsjednice Odbora regija Mercedes Bresso.

Već na prvoj sjednici na kojoj sudjeluje hrvatsko izaslanstvo promatrača lokalnih i regionalnih vlasti, na dvodnevnoj 94. Plenarnoj sjednici Odbora regija koja se u Briselu održava 15. i 16. veljače 2012. godine, uz sudjelovanje brojnih europskih uglednika, župan Istarske županije Ivan Jakovčić imao je izlaganje na temu Europskih gradova, prijestolnica kulture te je naglasio kako će se Istarska županija aktivno uključiti u ovaj program.

Istarski je župan dao inicijativu Odboru regija Europske unije da se po uzoru na program za europske gradove prijestolnice kulture, osmisli godišnji program za regije kulture Europe. Istaknuo je kako je kultura važna poveznica među ljudima, gradovima i regijama te predstavlja izuzetno važan potencijal za razvoj europskog gospodarstva, osobito turizma, stoga je zatražio i veće financiranje ovih programa. 

 U Izaslanstvo promatrača hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u Odbor regija Europske unije imenovani su gradonačelnik Grada Rijeke i predsjednik Udruge gradova Republike Hrvatske Vojko Obersnel za predsjednika, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić za zamjenika, te župan Istarske županije Ivan Jakovčić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Krapinsko-zagorske županije mr.sc. Siniša Hajdaš Dončić i gradonačelnik Grada Kutine i potpredsjednik Udruge gradova Republike Hrvatske mr.sc. Davor Žmegač za članove.