Pula: Plinara d.o.o. Pula koncesionar za izgradnju distribucijskog sustava plina u Istri

Pula: Plinara d.o.o. Pula koncesionar za izgradnju  distribucijskog sustava plina u Istri

 Istarski župan Ivan Jakovčić i direktor  Plinare d.o.o. Pula  Dean Kocijančić potpisali su u četvrtak, 17. lipnja 2010. godine, Ugovor o koncesiji za izgradnju  distribucijskog sustava plina za područje sjeverne Istre.

Plinara d.o.o. Pula na taj je način  proširila svoje koncesijsko područje na čitavu Istru. Osim koncesije koju ima za "južno distribucijsko područje", dodijeljena joj je koncesiju i za "sjeverno distribucijsko područje.

Ovom je koncesijom utvrđeno područje  obavezne i  posebne izgradnje. U idućih pet godina koncesionar je dužan  izgraditi distribucijsku mreže u područjima obavezne izgradnje, koje obuhvaća gradove Labin, Rovinj, Poreč, Novigrad i Umag te općine Vrsar, Funtana.

Kako se očekuje, prvi bi se potrošači  već do kraja ove godine mogli priključiti na  plinsku mrežu. Ukupna dužina  plinovodne mreže je 207 kilometara, a vrijednost radova procjenjuje se na  142 milijuna kuna, bez PDV-a.

S obzirom na  čistoću, jednostavan i jeftin transport,  energetsku vrijednost plina i relativno nisku cijenu, plinofikacija Istre jedan je od prioriteta Istarske županije. Taj infrastrukturni projekt, kao i puni profil dionice Istarskog ipsilona od Kanfanara do Pule, što ga otvaramo u nedjelju, 20. lipnja, kapitalni su naši projekti u ovom mandatu - zaključio je župan Jakovčić.