Pula: Primjerna suradnja Istarske županije i Talijanske unije

Pula: Primjerna suradnja Istarske županije i Talijanske unije

Suradnja Istarske županije i Talijanske unije visoko je ocijenjena na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 8. lipnja  2010. godine, u sjedištu Istarske županije  u Puli, povodom  završetka mandata u kojemu je na čelu unije bio dr. Furio Radin.

Na konferenciji su o  temi dvojezičnost i Talijanska unija govorili istarski župan Ivan Jakovčić,    predsjednik Talijanske unije dr. Furio Radin i predsjednik Izvršnog vijeća  Talijanske unije Maurizio Tremul.

Župan Jakovčić u uvodnom je izlaganju istaknuo kako su u  Istarskoj županiji u velikoj mjeri ostvarene najavljene ambicije oko uvođenja dvojezičnosti. Bez obzira na mali nedostatak sluha oko postavljanja dvojezične signalizacije na Istarskom ipsilonu, zadovoljni smo  postignutim i stvari se kreću u dobrom pravcu. Župan Jakovčić je o toj problematici razgovarao s ministrom Božidarom Kalmetom, i rekao kako će  Istarski ipsilon imati  signalizaciju u skladu s propisima kako na razini države tako i županije. 

Župan je zadovoljan  i sa suradnjom na terenu, gdje vlada duh tolerancije i zajedništva, a sjedišta zajednica Talijana su mjesta gdje se odvijaju zavidni kulturni programi. Istarska županija pomaže u uređenju mnogih objekata, pa se tako angažirala i oko mjesta izgradnje i uređenja doma za starije osobe, koji će biti smješten u Puli.

Dr. Furio Radin je zahvalio na primanju na kraju svog mandata, koji je bio u znaku vrlo dobre suradnje između Istarske županije i Talijanske unije. Istaknuo je  svoje zasluge u uvođenju dvojezičnosti  u županiji te gradovima i općinama u kojima žive Talijani. Prethodno uvođenje statuta u tim jedinicama lokalne samouprave dalo mu je jake argumente da 2006. godine u  zatraži  službeno uvođenje dvojezičnosti. Kao drugi svoj veliki uspjeh  istaknuo je dvostruko ili dodatno pravo glasa za pripadnike talijanske nacionalne manjine, za što je dobio suglasnost kako HDZ-a tako i SDP-a.

Gospodin Maurizio Tremul je rekao kako sve njihove  institucije normalno funkcioniraju u čemu su uvijek imali veliku podršku gradova i općina u kojima imaju svoje zajednice. Osobito  je potpora došla do izražaja prigodom uređenja i izgradnje škola i sportskih dvorana. Puno se radi i na EU projektima, gdje koordiniraju sa županijskim, gradskim i općinskim vlastima.