Istarska županija pokrenula projekt priključenja Opće bolnice Pula na mrežu zemnog plina

Istarska županija pokrenula projekt priključenja Opće bolnice Pula na mrežu zemnog plina

Istarski župan Ivan Jakovčić i direktor Fonda  za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  Vinko Mladineo potpisali su u ponedjeljak, 7. lipnja 2010. godine, Ugovor o sufinanciranju  projekta energetske učinkovitosti, zamjene  energenta loživog ulja prirodnim plinom  u Općoj bolnici Pula. Vrijednost projekta je oko milijun kuna, od čega će Fond osigurati 40 posto, a ostatak Istarska županija i Opća bolnica Pula. 

Činom potpisivanja samo nastavljamo dobru suradnju s Fondom, naglasio je župan    Jakovčić i takvi su projekti za nas vrlo bitni, jer jačaju konkurentnost naše regije. Na taj način ostvarujemo zacrtane ciljeve primjene modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini.  

O dobroj suradnju s Istarskom županijom govorio je  Mladineo, što je potkrijepio podacima o realiziranih 85 projekata vrijednih  oko 250 milijuna kuna. Samo s Gradom Pulom Fond je zaključio ugovore za  6 projekata, vrijednih  12 milijuna kuna, dok će na području Istarske županije biti ostvareno 37 projekta u vrijednosti  7 milijuna kuna. I dalje se istražuje  zainteresiranost lokalne zajednice za projekte  korištenja sunčeve energije,  zaključio je Mladineo. 

Opća je bolnica, u suradnji s Istarskom županijom, pokrenula projekt priključenja na mrežu zemnog plina, izradila projektnu dokumentaciju i provela postupak javne nabave, te s koncesionarom Plinarom d.o.o. Pula postigla sporazum o ubrzanoj realizaciji projekta. Kako je  rekao  Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije( IRENA), ovaj će značajan projekt o zamjeni loživog ulja prirodnim plinom,  uz ekološke efekte, pridonijeti  značajnoj godišnjoj  novčanoj uštedi.