Pula: Župan Jakovčić primio njemačkog veleposlanika Fischera i počasnog konzula Ježića

Pula: Župan Jakovčić primio  njemačkog veleposlanika Fischera i počasnog konzula Ježića

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić primio je u ponedjeljak, 7. lipnja 2010. godine,   njemačkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj dr.sc. Bernda Fischera i  novoimenovanog počasnog konzula Savezne Republike Njemačke u RH Roberta Ježića. Uz riječi dobrodošlice,  župan Jakovčić čestitao je  gospodinu Ježiću na preuzimanju te časne dužnosti. Uz  Primorsko-goransku i Ličko-senjsku, gospodin Ježić će imati konzularne ovlasti i na području  Istarske županije.

Veleposlanik Fischer je naglasio kako mu je uvijek drago doći u Istru, kao i njegovim sugrađanima, koji su vjerni gosti i vezani  za ovaj lijepi kraj. Izrazio je svoje zadovoljstvo otvaranjem Počasnoga konzulata u Rijeci, koji će biti od velike pomoći njemačkim turistima, ali i hrvatskim građanima, koji su na bilo koji način vezani uz Njemačku. Naglasio je kako suradnja Istarske županije s Njemačkom ide dalje i potvrđuje se na svim područjima. Posebno je važna suradnja   u sektoru  poljoprivrede, gdje Njemačka može pomoći kod dobivanja sredstava iz  fondova EU namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji. Istaknuo je važnost učenja njemačkog jezika u hrvatskim školama, jer sa danas njime u Europi služi oko  sto milijuna ljudi. Pozdravio je rezultate referenduma u Sloveniji, koji će omogućiti kvalitetnije rješavanje spornih graničnih pitanja  i važan je korak u  približavanje Hrvatske europskim integracijama.

Župan Jakovčić je upoznao goste s  programom koji će Istarska županija, u povodu Dana državnosti,  prirediti 14. lipnja u Berlinu, gdje će se  u srcu Njemačku održati promocija Istarske županije.

Galerija fotografija