Bogat program obilježavanja 100. godišnjice rođenja Slavka Zlatića

Bogat program obilježavanja 100. godišnjice rođenja Slavka Zlatića

Ove se godine obilježava 100. godišnjica rođenja Slavka Zlatića. Poznati je skladatelj, dirigent i etnomuzikolog  rođen 1. lipnja 1910. godine u Sovinjaku, a umro  27. listopada 1993. godine u Puli. Veliki će se  jubilej obilježiti nizom prigodnih programa od Pule do Sovinjaka, o čemu su u utorak, 25. svibnja 2010. godine, novinare izvijestili Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Đeni Dekleva Radaković, prorektorica za nastavu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i predsjednica Organizacijskog odbora "Naš kanat je lip", Ivana Paola Gortan Carlin, predsjednica Katedre Čakavskog sabora za glazbu Novigrad, Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet, Lada Duraković, glazbena urednica Hrvatskog radia - Radio Pule i Marino Jurcan, voditelj projekta Metamedia.

Iz mnoštva najavljenih programa, izdvajamo koncert u Poreču,  27. svibnja, svečani koncert "Zlatiću u čast" u Sovinjaku i tim povodom  otkrivanje spomen-ploče na radnoj kući Slavka Zlatića, 7. međunarodni  muzikološki  skup " Iz istarske glazbene riznice, u sklopu kojega će 31. svibnja u  Sobi Slavka Zlatića Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli biti otvorena izložba.

Svečanostima obilježavanja  100. godišnjice rođenja svestranog glazbenika, pridružuje se  i Radio Pula, gdje je  Zlatić od  1971. do 1979. godine, kao urednik i voditelj  uredio četiri ciklusa emisija, od kojih će se neke digitalizirati i  ponovno emitirati. Emitirat će se i razgovor što ga je sa Zlatićem  sredinom 70-tih godina vodio tadašnji glazbeni urednik Radio Pule Renato Pernić.  

Svoj prilog dat će i Metamedia kroz približavanje glazbe Slavka Zlatića  mlađoj populaciji.