Pula: Posjet prof. dr. sc. Gorana Kalogjere, počasnog konzula za Istarsku i Primorsko-goransku županiju

Pula: Posjet prof. dr. sc. Gorana Kalogjere, počasnog konzula za Istarsku i Primorsko-goransku županiju

U nastupni je posjet Istarskoj  županiji došao u  ponedjeljak, 24. svibnja 2010. godine, počasni konzul Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj  prof. dr. sc. Goran Kalogjera. Uglednog su gosta, tim povodom, u sjedištu Istarske županije u Puli, primili  zamjenica istarskog župana Viviana Benussi i v. d. pročelnika Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke manjine Sergio Bernich.

Zaželjevši dobrodošlicu počasnom konzulu gospođa Benussi je istaknula  dosadašnju dobru suradnju s pripadnicima manjina sa željom da se u takvom duhu  nastavi s dobrom praksom građenja suživota.

Odlukom makedonske vlade od  7. prosinca 2009. godine, otvoren je  Počasni konzulat Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Rijeci. 

Prof. dr. sc. Goran Kalogjera, izrazio je svoje zadovoljstvo što će uz Primorsko -goransku biti počasni konzul i za Istarsku županiju, čije dosege u  njegovanju mutietničnosti iznimno cijeni, i rekao -  što smo različitiji, to smo  bogatiji.

Kao sveučilišni profesor i istaknuti makedonist  zauzet će se za proučavanje i  unapređivanje suradnje između znanstvenih i kulturnih institucija u  Makedoniji i Hrvatskoj.

Todor Brdarski,   predstavnik makedonske  nacionalne manjine u Istarskoj županiji  zahvalio se Županiji i Gradu Puli na velikom razumijevanju za pitanja makedonske nacionalne manjine i zamolio počasnog konzula da se zauzme da takav tretman ima i hrvatska manjina u Makedoniji.

Gospodin Sergio Bernich istaknuo je svu ljepotu življenja u zajedništvu i naglasio kako ćemo s manjinama i dalje  gajiti dobre odnose.

U znak sjećanja na prvi službeni posjet Istarskoj županiji, gospođa Benussi je počasnom konzulu darovala Istarsku enciklopediju.  

Galerija fotografija