Pula: Primanje nagrađenih inovatora i dobitnika godišnjih nagrada za tehničku kulturu

Pula: Primanje nagrađenih inovatora i dobitnika godišnjih  nagrada za tehničku kulturu

U sjedištu Istarske županije u Puli, zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić primio je  u utorak, 27. travnja 2010. godine,  istarske inovatore, nagrađene u 2010. godini, te dobitnike  nagrada za tehničku kulturu za 2009. godinu, koje dodjeljuje Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Gospodin Grubišić je u uvodnom izlaganju pohvalio angažirani rad Zajednice tehničke kulture Istarske županije, te novinarima predstavio dobitnike nagrada i priznanja. Pritom je istaknuo važnost  njihova rada, jer se kroz inovatorstvo mogu ostvariti  značajni gospodarski efekti, gdje  svaka kuna može donijeti šesterostruku korist. Kolikogod Istarska županija potiče takvu djelatnost, pomoć nikad nije dostatna. U skladu sa svojim mogućnostima i dalje ćemo podržavati inovatore u njihovu radu - zaključio je Gribušić.

Svaki je od dobitnika nagrada predstavio novinarima svoj rad.

Alvise Benussi, dobitnik godišnje nagrade za 2009. godinu, inače predsjednik Jedriličarskog saveza Istarske županije, u prošloj je godini organizirao kamp za pedesetak mladih jedriličara, koji je završio prvenstvom Istarske županije u klasi optimist.

Centar za podvodne  aktivnosti Pule, koji je dobio Povelju Hrvatske zajednice za tehničku kulturu, predstavio je instruktor Aldo Verbanac. Centar je osnovan 1965. godine i okuplja veliki broj mladih, u zadnje vrijeme sve više žena.

Povelju je dobilo i Društvo pedagoga tehničke kulture Istarske županije, koje je aktivno u provođenju brojnih natjecanja mladih tehničara, te sustavno radi na promicanju tehničkog stvaralaštva među mladima.

Profesoru iz Fažane Zvonku Mihaljeviću dodijeljeno je počasno zvanje instruktor- savjetnik. Istaknuo se u izvanškolskim aktivnostima u području elektronike i strojarstva. Ostvario je  značajne rezultate na državnim natjecanjima i svakim danom sve više nastoji omasoviti  i razviti ljubav za  tehniku, osobito u osnovnim školama.

Zlatnu kunu za inovaciju Hrvatske gospodarske komore dobio je dr. Branimir Ružojčić za "Elektromotor s višeslojnim permanentnim magnetima".  Riječ je o stroju s velikom  učinkovitošću.

Certifikat "Izvorno hrvatsko" dobio je Darko Špelić  za  Shake - osvježivač zraka za automobile i zatvorene prostore. Osvježivač radi na bazi eteričnih ulja.

Nagrade i priznanja istarskim znanstvenicima i inovatorima nisu slučajna, rekao je  Željko Košara, tajnik Zajednice tehničke kulture Istarske županije. To upravo potvrđuje i uspješan nastup istarskih inovatora u Ženevi, gdje se od 21. do  25. travnja održao Međunarodni salon izuma, tehnologija i novih  proizvoda.

Đani Pincan, tajnik Saveza udruga inovatora Istarske županije, govorio je o pomoći koju  Savez daje za prijavu izuma radi zaštite intelektualnog vlasništva.

U znak sjećanja na susret,  Željko Košara je darovao  zamjeniku istarskog župana Vedranu Grubišiću maketu najstarije nacionalne jedrilice L5,  CRO 126, rad članova Zajednice tehničke kulture Istarske županije.

Galerija fotografija