U Istarskoj županiji otvorena EE Info galerija i uručena Energetske povelja

U Istarskoj županiji otvorena  EE Info galerija i uručena Energetske povelja

U holu Istarske županije u Puli, Flanatička 29, otvorena je u srijedu, 31. ožujka 2010. godine, EE Info galerija, kojim povodom  je koordinatorica projekta EE u zgradarstvu Anita Klanac uručila zamjeniku istarskog župana  Vedranu Grubišiću Energetsku povelju gradonačelnika i župana Republike Hrvatske. Uz  Vedrana Grubišića,  o značaju tog projekta za Istarsku županiju govorili su Valter Poropat, direktor Istarske regionalne energetske agencije( IRENA) i Alen Damijanić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo.

Energetska povelja je deklaracija predstavnika lokalne i područne samouprave, kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana. Povelju su potpisali predstavnici svih 127 gradova i 20 županija u Hrvatskoj, što je prvi korak u provedbi projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama ( SGE projekt).

EE Info galerija je mjesto gdje građani mogu pogledati informativno-edukativne postere koji uključuju i informacije o provedbi projekta SGE projekta u Istarskoj županiji. Također, mogu uzeti i informativno-edukativne brošure.

Istarska županija se potpisivanjem Pisma namjere s UNDP-om aktivno uključila u provođenje SGE projekta. Projekt SGE dio je nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) koji već više godina zajednički uspješno provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš.

Projekt SGE usmjeren je na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini.

Galerija fotografija